Kultur

Watergate +50

Det er trolig det mest kjente innbruddet gjennom tidene – og en begivenhet som har gitt opphav til utallige filmer og bøker. 50 år har gått siden innbruddet i kontorbygget Watergate i Washington DC, som ble begynnelsen på USAs president Richard Nixons fall.

bildekollage, Richard Nixon, forsidemagasinet, Watergate-komplekset
Richard Nixon ble informert om Watergate-innbruddet noen dager etter at det fant sted – og valgte å dekke over det. Bildekollage: AP/TT, The Morning News og Shutterstock.

Lommelyktene spilte mot veggene til det demokratiske partiets hovedkvarter natt til juni. Noen teipede låser fikk nattevakten Frank Wills til å ane uro. Kort tid etter ble fem velkledde menn tatt til fange av politiet i Watergate-komplekset.

Innbruddet virket ganske enkelt den gangen, men det var startskuddet som førte til at Watergate-skandalen begynte å bli rullet opp. 1972 var et valgår, og de involverte skulle vise seg å være nært knyttet til både Det hvite hus og republikaneren Nixons valgkampanje.

Watergatekomplekset
Det demokratiske partiet hadde sitt hovedkvarter i Watergate-komplekset. Foto: Shutterstock.

I parkeringshuset

De to nå legendariske journalistene i avisa The Washington Post, Bob Woodward og Carl Bernstein, nøstet opp den komplekse saken. Granskingen førte dem høyere og høyere opp i Det hvite hus-hierarkiet, noe som ble skildret i den prisbelønte filmen All the President's Men, der Robert Redford og Dustin Hoffman spiller journalistduoen.

Avgjørende for den journalistiske gravejobben var den myteomspunne kilden «Deep Throat», som satte reporterne på sporet.

Filmen All the President's Men. Robert Redford og Dustin Hoffman spiller journalistduoen
Fra filmen Alle presidentens menn, der Robert Redford og Dustin Hoffman spiller journalistduoen Bob Woodward og Carl Bernstein. Foto: Warner Columbia Films.

Woodward og Bernstein holdt sitt løfte om anonymitet til kilden opp igjennom årene, men i 2005 ble det avslørt at «Deep Throat» var ingen ringere enn Mark Felt – som i tiden rundt innbruddet var nestkommanderende i FBI.

I 1972 var den tidligere spionen Mark Felt sint for at han ikke hadde blitt utnevnt til FBI-sjef og svært kritisk til Nixon, noe som kan forklare handlingene hans. Han var ekstremt forsiktig i kontakten med journalistene; de møttes ofte i parkeringshus, og han kunne legge igjen en beskjed ved å tegne et symbol i Woodward og Bernsteins morgenavis.

Richard Nixon
Richard Nixon hadde til og med fått installert avlyttingsutstyr i Det hvite hus. Det bidro til hans endelige fall. Foto: TT/AP/John Duricka.

Drakk og var grov i kjeften

Avsløringene førte til at Kongressen også nedsatte en granskingskomité for å finne ut hva som egentlig hadde skjedd. Flere av høringene ble sendt på TV.

Et viktig vendepunkt i saken kom da det viste seg at Richard Nixon hadde installert avlyttingsutstyr i Det hvite hus. Etter splittende tvister avgjorde høyesterett at lydbåndene måtte frigis, til tross for motstand fra presidenten og staben hans.

Gjennom opptakene ble det klart at Nixon var en person som var bemerkelsesverdig ofte beruset og som brukte et grovt språk.

I 1974 dukket det opp et båndopptak, ofte kalt «the smoking gun». På grunn av det ble det mulig å bevise at presidenten var informert om innbruddet i demokratenes hovedkvarter noen dager etter at det fant sted. Han hadde også gitt grønt lys for blackout for å gjøre det vanskeligere å etterforske saken.

Det ble spikeren i kista.

Aktuelt i dag

Representantenes hus hadde innledet en høyesterettsprosedyre og formulert tiltalepunkter da presidenten kunngjorde sin avgang i en direktesending fra det ovale kontor 8. august 1974. Dermed klarte ikke Senatet å styrte ham, noe som trolig ville ha skjedd dersom Nixon hadde blitt sittende.

Donald Trump.
Historien gjentar seg. Det er paralleller mellom Watergate og de to riksrettssakene mot Donald Trump. Foto: Shutterstock.

Fakta: Riksrett i USA

En amerikansk president kan, ifølge den amerikanske grunnloven,

bli stilt for riksrett og avsatt av høyesterett hvis han blir dømt for «forræderi, bestikkelser eller andre alvorlige forbrytelser og lovbrudd».

Ingen amerikansk president har hittil blitt avsatt av høyesterett. Donald Trump (2019–20), Bill Clinton (1998) og Andrew Johnson (1868) ble formelt anklaget av Representantenes hus, men frikjent av Senatet. I Richard Nixons sak i 1974 hadde rettssaken i forbindelse med Watergate-skandalen startet, men han trakk seg før anklagene rakk å stemmes igjennom.

Historien om Watergate og Richard Nixon har noen paralleller til det som nå foregår i USA – med Representantenes hus sin etterforskning av angrepet på Capitol 6. januar i fjor og de to riksrettstiltalene mot tidligere president Donald Trump.

En annen bidragsyter til historien er Bob Woodward, som fortsatt er assisterende redaktør i The Washington Post. Carl Bernstein har også fortsatt å jobbe som journalist og kommentator, blant annet for TV-kanalen CNN, og begge har skrevet flere bøker. Bernstein deltok nylig i en chat organisert av The Washington Post, i anledning av at det er 50 år siden innbruddet i Watergate-komplekset. I den ble han spurt om hvorvidt berømmelsen gjorde det vanskeligere for duoen å jobbe opp igjennom årene.

”Vi kaller oss journalister. Folk er fantastiske mot oss. Noen ganger kommer folk til oss med informasjon, og vi lærer ofte noe av dem. Men et halvt århundre senere er vi fortsatt reportere,” svarte Bernstein – og la til at Woodward ”støtt og stadig" snakker om at de skal jobbe sammen igjen.

Publisert 29.07.2022