Bærekraft

«Vi har funnet nye veier»

Et av Private Bankings hjerteprosjekter er Star for Life, et unikt utdanningsprogram som i dag finnes på 120 skoler i Sør-Afrika. Vi tok en prat med generalsekretæren Ulrika Norberg om de siste månedenes utvikling, hvordan pandemien har påvirket og den nye satsingen sammen med Nordea.

Star for Lifes generalsekretær Ulrika Norberg på besøk i Sør-Afrika, før pandemiens utbrudd.

Star for Life har coacher som jobber direkte med elevene. Hvordan ser det ut i dag – er det noen skoler som er åpne?

– Både Sør-Afrika og Namibia har vært under total lockdown på grunn av pandemien, men nå begynner det gradvis å slippes opp på restriksjonene, og hverdagslivet er blitt litt mer normalt. Skolene har åpnet igjen, og både elever og coacher er tilbake i klasserommene.

Hva ble konsekvensene for elevene da skolene ble stengt i vår?

– Våre medarbeidere i Afrika måtte raskt finne nye måter å nå frem til elevene på, og opprettholdt kontakten fremfor alt via digitale plattformer. Men selvfølgelig har den siste tiden satt sine spor på barna og ungdommene. Bare i Sør-Afrika er dødsfallene nå drygt 16 300, og flere enn 665 000 personer har testet positivt. Det er med andre ord en tøff situasjon, og barnas behov for profesjonell støtte er større enn noensinne.

Hvordan har Star for Life jobbet det siste halvåret? Har dere endret virksomheten under pandemien, eller ligger programmet på is?

– Under lockdown, da samfunnene i prinsippet var helt stengt, spilte coachene inn leksjonene sine og sendte dem ut digitalt til elevene. Siden har de arbeidet både enkeltvis og i grupper med skoleungdommene online. Under pandemien har også skole- og helsemyndighetene i Sør-Afrika og Namibia vendt seg til Star for Life for å få hjelp med å spre kunnskap rundt covid-19. Coachene våre, som er spesialutdannede, har holdt workshops og informasjonsmøter for elever, lærere og annet skolepersonell.  

Mange elever er foreldreløse og lever under kummerlige forhold. Hvordan når man ut til dem? 

– Vi har et samarbeid med organisasjonen Dandelion, som helt og holdent fokuserer sin virksomhet på elever som ikke har foreldre i livene sine. Barna, som ofte bor hos slektninger, får hjelp med skolegang – og familiene får månedlige matleveranser. Det pågår også et hageprosjekt med 40 familier, og disse har begynt å dyrke sine egne grønnsaker. Først og fremst for kunne ha mat på bordet, men i forlengelsen kan dette bli en måte de kan forsørge seg på.   

Hvordan er behovet for hjelp for tiden, og hvordan kan vi som bor i Sverige og Norge bidra med støtte på best mulig måte?

– Behovet er alltid stort, og i løpet av kort tid lanserer vi en kampanje sammen med Nordea. Denne vil bli til konkret hjelp, og selvfølgelig håper jeg på stor respons på kampanjen. Før jul vil det være mulig å sponse en – eller flere – solcellelamper fra Velux. Star for Life jobber i fattige områder, og mange av ungdommene bor i hjem uten strøm. Når mørket faller på, er det stort sett umulig å lese lekser eller å utføre husarbeid, så én eneste solcellelampe kan gjøre en enorm forskjell for en hel familie.  

Du tiltrådte som generalsekretær i slutten av 2019. Vi tipper at jobben din ble ganske annerledes enn du hadde tenkt deg ...

– I tider som disse blir alle organisasjoner satt på prøve, og jeg er ærlig talt imponert over hvor raskt alle medarbeidere har kastet seg rundt og funnet nye løsninger. For min egen del lener jeg meg til mottoet om at drager tar av i motvind. 2020 ble ikke som jeg – eller noen andre – hadde tenkt seg, men nå må vi se fremover og gjøre det best mulige ut av situasjonen.  

Foruten selve skoleprogrammet driver dere jo flere prosjekter. Kan du fortelle kort om dem?

– Vi har for eksempel mobile helseklinikker, som kompletterer coachenes arbeid på skolene. På klinikkene er det en sykepleier og hiv-rådgiver, som foretar helseundersøkelser og informerer om alt fra trygg sex til forandringene som inntreffer i puberteten. Når vi har evaluert vår innsats i KwaZulu-Natal, viser resultatene at programmet har bidratt til å gi økt kunnskap om hiv og aids blant de unge, og samtidig redusert smittespredningen. Et annet spesialprosjekt er Daughters of Africa, der jentene er i fokus; kombinasjonen av fattigdom og fordommer gjør dem spesielt utsatt. Prosjektet skal styrke situasjonen deres i skolen og motivere dem for fremtiden – blant annet ved at de får lære seg entreprenørskap. 

Hvordan er fremtidsplanene til Star for Life?

– Det viktigste for oss er selvfølgelig å nå ut til så mange barn som mulig. 450 000 elever har allerede tatt del i Star for Lifes metodikk, siden organisasjonen ble startet av Dan og Christin Olofsson for 15 år siden. Målet er å motivere barn og ungdom til å satse på skolen og helsen, slik at de kan skape seg en bedre fremtid. Dette er en ekstremt viktig og langsiktig oppgave. Å støtte Star for Life innebærer også et engasjement i 6 av de 17 globale bærekraftsmålene som inngår i Agenda 2030. Min ambisjon er å utvide kretsen av bedrifter som samarbeider med oss, så alle som er interessert i å få vite mer, er velkommen til å ta kontakt med meg. 

Fotnote: Her kan du til og med se en film fra Star for Lifes arbeid i Sør-Afrika. Den er tidligere vist på Postkodmiljonären på svensk TV4. Klikk her!

Star for Life

Bidra: Vil du gi et bidrag til Star for Life?

Benytt gjerne PlusGirokonto 90 06 86-7

Vipps: 560448

Publisert 27.10.2020