Innovasjon

Undervannshage – en ny dyrketrend

Det er som hentet ut av et eventyr – men drivhus under havoverflaten kan være fremtidens måte å dyrke kryddervekster, frukt og grønnsaker på.

Orto di Nemos

Se for deg en hage under vann, i plastbobler der fiskene svømmer rundt jordbærene. Slik ser det ut i Orto di Nemos, Nemos hage, nær Savona på den italienske rivieraen.

Det hele begynte da Sergio Gamberini, dykker og innehaver av et firma for dykketilbehør, var på ferie og ruslet langs stranden sammen med noen venner. Samtalen kom til å dreie seg om dyrking, som er Sergios andre pasjon utenom dykkingen, og en idé begynte å spire. Tenk om man kunne anlegge en hage under overflaten? Det ville jo kunne være det perfekte stedet, der det er enkelt å holde riktig temperatur – og luftfuktigheten burde være mildt sagt bra.

Orto di Nemos

Som sagt, så gjort. Rundt hundre meter fra land, på mellom seks og ti meters dyp, består Nemos hage av et perlekjede av luftfylte plastbobler som holdes på plass med ankerkjetting. Boblene varmes opp av sollyset, og temperaturen inni blir høyere enn utenfor – akkurat som i et vanlig drivhus. Vifter sørger for at luften sirkulerer inne i biosfærene. Hver boble rommer 2000 liter luft, og dykkerne kan komme opp fra undersiden og høste basilikum, salat, jordbær og alt annet som dyrkes. 

Anlegget drives av solenergi, og vannet som tilføres er avsaltet havvann. Med tanke på at det tradisjonelle jordbruket står for 70 prosent av bruken av alt ferskvann, har forskerne store forhåpninger om at produksjonen under havoverflaten skal kunne økes. En annen fordel er selvsagt at undervannsdyrking er helt uavhengig av været.

Hvordan undervannsbasilikumen og jordbærene smaker? Ifølge Sergio Gamberini så er det bedre enn vanlig, og det sies også at områdets mer tradisjonelle jordbrukere er imponert over kvaliteten.

Orto di Nemos
Orto di Nemos
Orto di Nemos
Orto di Nemos
Orto di Nemos

Publisert 24.09.2021