Kultur

Under leselampen hos verdens entreprenører

BIld: Facebook/Mark Zuckerberg

De må være noen av vår tids mest visjonære entreprenører. Men når det gjelder inspirasjon, søker Amazon-gründeren Jeff Bezos, Teslas administrerende direktør Elon Musk og Microsofts Bill Gates seg til de samme kulturelle røttene. De har alle latt seg påvirke av stoisismen, en filosofisk retning som ble grunnlagt i antikkens Hellas, og som oppfordrer til sinnsro, tapperhet og selvbeherskelse.

Og det er først og fremst én bok de alle takker for suksessen: Det er den romerske keiseren og filosofen Marcus Aurelius’ Til meg selv (på engelsk Meditations) som har en spesiell plass i bokhyllen.

Til meg selv er en samling av de tolv notatbøkene Aurelius skrev, først og fremst til seg selv, som hjelp til egen utvikling. Den består hovedsakelig av sitater, noen på bare én setning, og andre på flere sider. Notatene er trolig tatt i Sirmium i dagens Serbia, der keiseren tilbrakte mye tid mellom år 170 og 180 mens han planla militære fremstøt.

Men han reflekterte også over hva som gir sjelelig styrke i en uforutsigbar verden, og hvordan man best lever livet sitt – aktuelle spørsmål også mer enn 1800 år senere.

”Ikke oppfør deg som om du skulle leve i ti tusen år. Døden henger over deg. Når du lever, når livet er i din kraft, vær god”, skrev han blant annet.

Aurelius er mye omtalt i USA, der kjente bedriftsledere ofte siterer innsikten hans om moral, liv og død og hvor viktig det er med sannhet og tilfredshet. Blant disse finner vi også forretningsmagnaten Warren Buffet og Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg, som har tatt til seg keiserens ord om ikke å leve over evne.

Publisert 11.02.2020