Økonomi

Ulven i kasjmir

Bernard Arnault er kjent for en champagne­sprudlende, skreddersydd livsstil samt for sin store kunstinteresse og de harde business-klypene.

Bernard Arnault
La dolce vita. Bernard Arnault er mannen bak luksus- og motekonglomeratet LVMH. Et forretningsimperium som har gjort ham til en av verdens tre mest formuende. Foto: Jamel Toppin/The Forbes Collection via Contour RA by Getty Images

Men hvem er han egentlig, den 72 år gamle franskmannen som leder luksus- og motekonglomeratet LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), og som sammen med Amazons Jeff Bezos og SpaceX- og Tesla-gründeren Elon Musk – litt avhengig av den aktuelle aksjekursen – bytter på å toppe tidsskriftet Forbes liste over verdens mest formuende? Her er Bernard Arnaults liv og karriere i fem punkter.

Det begynte i Robaix: Bernard Arnault så dagens lys i en velberget familie i den lille franske byen Robaix, nær den belgiske grensen. Mamma Marie Josèphe preget sønnen sin på flere vis: Hun fikk ham til å ta pianotimer, og hun delte sin fascinasjon for motehuset Dior med ham (stenket i parfymen Diorissimo), har Arnault fortalt. Lite visste hun om at sønnen en dag skulle eie Christian Dior. Pappa Jean Léon var fabrikkeier og eide byggbedriften Ferret-Savinel, der Arnault begynte sin karriere på 70-tallet – etter å ha tatt en sivilingeniøreksamen.

Dior butikk
Suksesshistorien begynte med at Bernard Arnault fikk muligheten til å kjøpe Christian Dior. Foto: Shutterstock

Imperiet: Over 75 luksusvaremerker. Han begynte sin bane i moteverdenen i 1985 ved hjelp av et lån fra farens bedrift. Pengene brukte han til å kjøpe nettopp Christian Dior. Siden gjorde han sitt inntog i det som skulle bli mote- og luksuskonsernet LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), som han har vært konsernsjef samt styreleder og storeier i siden 1989. 

LVMH har gjort det sterkt på børsen de siste årene. I slutten av mai, da Arnault tok førsteplassen på Forbes realtidsliste over verdens rikeste, ble han beregnet til å være god for tilsvarende drøyt 1500 milliarder kroner.

Utover Dior eier LVMH blant annet motehusene Christian Lacroix, Celine, Givenchy, Fendi og Marc Jacobs. Champagnemerkene Moët og Dom Pérignon er også i porteføljen, likesom konjakkprodusenten Hennessy og det skotske whiskeydestilleriet Glenmorangie. Eksklusive hoteller og restauranter, klokkemakeren Tag Heuer, kosmetikkjeden Sephora samt smykkeprodusenten Bulgari troner også blant varemerkene – akkurat som det berømte franske varehuset Le Bon Marche. I vinter skapte Arnault overskrifter med sitt oppkjøp av det klassiske amerikanske juvelselskapet Tiffany.

Forretningsmannen har også skrevet seg inn i kunsthistoriebøkene gjennom opprettelsen av Louis Vuitton Foundation, et Paris-basert museum for samtidskunst. Den spektakulære bygningen, tegnet av den amerikanske arkitekten Frank Gehry, ble beskrevet som ”en sky av glass” da den slo opp dørene i 2014. I Arnaults private kustsamling finnes det verker av Claude Monet, Jean-Michel Basquiat, Damien Hirst, Maurizio Cattelan, Andy Warhol og Pablo Picasso.

Louis Vuitton Foundation, et museum for samtidskunst i Paris
Kunstinteresserte Bernard Arnault har grunnlagt Louis Vuitton Foundation, et museum for samtidskunst i Paris som beskrives som ”en sky av glass”. Foto: Shutterstock

Og barna? De er sin far opp ad dage. Bernard Arnault er gift for andre gang og har fem barn. Den piano- (og tennisspillende) franskmannen sies å ha kurtisert sin nåværende frue, den kanadiske konsertpianisten Hélène Mercier, ved å spille stykker av Frédéric Chopin. De giftet seg i 1991.

Iallfall fire av Arnault barn ser ut til å ville gå i sin fars fotspor. Hans eldste, den 46 år gamle datteren Dephine fra det 17 år lange ekteskapet med den franske kvinnen Anne Dewavrin, har vært sjef for Louis Vuitton siden 2013. Før det jobbet hun for Christian Dior, der hun blant annet rekrutterte stjernedesigneren Raf Simons. 

43-årige Antoine, som har samme mamma, er konsernsjef for herremotehuset Berluti, og er gift med den russiske supermodellen Natalia Vodianova.

Sammen med Hélène Mercier har Arnault 29 år gamle Alexandre, som nettopp har flyttet til New York og begynt å jobbe hos Tiffany. Før det var han konsernsjef i Rimowa, som produserer eksklusive reisevesker. Hans lillebror Frédéric på 26 ble i fjor konsernsjef for Tag Heuer.

21 år gamle Jean er den eneste som ikke har vært innom familiebedriften – ennå.

Venter det en maktstrid i familien? Det er ikke usannsynlig. Flere av barna virker å være sugne på å på sikt ta over som den som styrer familieimperiet. Men pr. i dag holder de sammen og mener at faren har massevis av energi, og ikke kommer til å pensjonere seg på flere tiår. Arnaults arbeidsdager begynner med klassisk musikk og nyheter, og de er mer enn tolv timer lange. Hver lørdag besøker han opp imot 25 butikker, både egne og konkurrentenes, ifølge Forbes. 

Han tar også virksomheten sin veldig seriøst. Arnault har sagt at han viderefører den franske kulturtradisjonen, den som har en kobling til slottet Versailles og 1700-tallsdronningen Marie Antoinette. Og han synes det er viktig at hans konsern styres av en fransk familie.  

Notre-Dame gjenoppbygges etter brannen
Da Notre-Dame skulle gjenoppbygges etter brannen, donerte Bernard Arnault 200 millioner euro til restaureringen. Foto: Shutterstock

Kontroversene: En ulv og en skattesnyter? Arnault må være en kreativ forretningsman, men han er hard i klypene, noe som har gitt ham kallenavnet ”The Terminator” og ”Ulven i kasjmir”. Kort etter oppkjøpet av Christian Dior sa han for eksempel opp 9000 personer på én gang.

Til tross for den stolte franske arven, er ikke Arnauld spesielt glad i franske skatter. Hans gjentagende, mislykkede forsøk på å bli belgisk statsborger har skapt overskrifter og ført til anklager om skatteflukt i hjemlandet. Videre fikk motemilliardæren på pukkelen da han donerte 200 millioner euro til gjenoppbyggingen av katedralen Notre-Dame, som ble rammet av en brann i 2019. Den store summen stakk i øynene til aktivister, spesielt protestbevegelsen De gule vestene, som har engasjert seg i kampen mot økonomisk urettferdighet.  

Arnaults kortlivede såkalte ”bromance” med USAs daværende president Donald Trump samme år, fikk også mange til å heve øyenbrynene. Med vennlige dunk i ryggen og store smil innviet de begge en ny veskefabrikk som Louis Vuitton åpnet i Texas – kun dager etter at Trump unntok skinnprodukter fra de europeiske varene han ønsket å innføre straffetoll på.    

*Hvem som er verdens rikeste avhenger av aksjekurs etc, og varierer.

Publisert 27.10.2021