Kultur

Tilhører du ”den søvnløse eliten”?

”Jeg sover bare fire timer hver natt,” kunne noen stolt skryte med på jobben. Siden kom søvnforskningen, som sa at alt under sju timer per døgn er uakseptabelt. Ja, rett og slett skadelig, og til og med verre enn røyking med høyere dødelighet og overvekt som følge.

Men det finnes faktisk noen (en til tre prosent av befolkningen) som klarer seg på ekstremt lite søvn.

Denne ”Sleepless Elite” sovner etter midnatt, står opp etter noen få timer og klarer seg uten hvile eller en liten lur – de er effektive, høyt presterende, optimistiske og sosiale. De har høy forbrenning og er tynnere enn gjennomsnittet.

Men ingen vet hvor mange som virkelig er «naturlig søvnløse».

”Av hundre personer som tror de trenger veldig lite søvn, er det bare fem som virkelig gjør det.”

– Av hundre personer som tror de trenger veldig lite søvn, er det bare fem som virkelig gjør det, sier psykiater og søvnforsker Daniel J. Buysse til The Wall Street Journal.

Noen studier indikerer at kortsoverne til og med er lett maniske.

– Disse menneskene snakker raskt. De slutter aldri. De er alltid på, fortsetter Dr. Buysse. Det kan være en form for hypomani.

Et forskerteam ved universitetet i California i San Francisco har funnet en genforandring i et par naturlig søvnløse slektninger, men det er ikke så enkelt at et gen avgjør hvor mye søvn mennesker behøver. Det handler om mange forskjellige kombinasjoner.

– Det langsiktige målet mitt er å manipulere søvnen uten å risikere helsen, sier genforsker Ying-Hui Fu til The Wall Street Journal. Alle kan vi trenge flere våkne timer, uansett om vi bare bruker dem til å se på film.

Leonardo da Vinci og Benjamin Franklin kunne virke som om de var for opptatte til å sove. Winston Churchill og Thomas Edison også, men en svakhet for siesta diskvalifiserer dem som ekte kortsovere. Både Donald Trump og Barack Obama sies å trenge lite søvn, henholdsvis fire og seks timer, og det samme påstår en rekke toppsjefer. Men om alle disse er ekte kortsovere, vet vi faktisk ikke. For de som bare rett og slett ikke rekker å sove ordentlig, og så må hente seg inn igjen i ferier eller helger, er bare stressede mennesker som risikerer å måtte betale for de ekstra timene. Med helsen.

Foto: Shutterstock

Publisert 20.01.2020