Innovasjon

Telefonen gransker helsen din

Stort forsknings­prosjekt: iPhone oppdager angst og Alzheimers.

stetoskop og en iphone
Bilde: Shutterstock

Tenk deg at telefonen din analyserer hvordan du skriver, beveger deg og sover – og kanskje hva du leser – og siden analyserer den helsetilstanden din. Akkurat dette jobber, ifølge et dokument som Wall Street Journal skal ha kommet over, Apple med på sin iPhone. I fremtiden skal iPhonen kunne oppdage om brukeren lider av depresjon eller angst, begynnende stadier av Alzheimers og annen demens og autisme hos barn. Ifølge WSJ samarbeider Apple med forskere ved UCLA, legemiddelselskapet Biogen og med Duke University, der forskerne studerer barns bevegelsesmønstre via telefonens kamera.   

Håpet er, ifølge dokumentet og folk som kjenner til arbeidet, at signalene via en app eller funksjon skal kunne advare mennesker om at de kan være i fare og få dem til å søke hjelp, skriver WSJ.

Hørte vi noen si personlig integritet? Selvfølgelig kan det hele ses på som en trussel mot nettopp denne, og derfor har Apple som mål å bruke algoritmer som fungerer på individuelle enheter og som ikke sender data til Apples servere. Og, ja, en ting til! Man kan fremdeles ringe med den.  

Publisert 28.10.2021