Innovasjon

Svensk elmotorsykkel jager krypskyttere i Afrika

Den er stille, gjør 90 kilometer i timen og lades av solen – Poc-gründeren Stefan Ytterborns nye startup Cake er til god hjelp i jakten på savannens lumske krypskyttere.

Cake fra Kalk AP

Den svenske elmotorsykkelen fikk internasjonal oppmerksomhet da artisten Pharrell Williams prøvekjørte den på Instagram i fjor – og bestilte en knallgul én. Cake har fått inn 200 millioner i risikokapital, og ved siden av samarbeidet med popstjernen er selskapets nye satsing hakket mer seriøs. Den spesiallagde Cake Kalk AP (der AP står for anti-poaching/anti-krypskyting) er produsert i samarbeid med organisasjonen Southern African Wildlife College, SAWC. Ettersom utvalget av stikkontakter er sparsomt i villmarken, er motorsyklene utrustet med doble batterier og en solcellepakke.  

Cake fra Kalk AP

Cake Kalk AP

Pris: 250 000 kroner for to motorsykler + en solcellepakke.

Hastighet: Maks 90 km/h.

Rekkevidde: Cirka 3 timer per batteri.

Vekt: 80 kilo inklusive batteri.

Det er laget 50 eksemplarer av Kalk AP, og for hvert eksemplar som selges skjenkes en likedan til SAWCs jakt på krypskyttere i 25 nasjonalparker over hele Afrika. Til forskjell fra vanlige bensindrevne motorsykler glir disse lydløst frem over savannen.

– Solenergi, ny teknologi og en ny type kjøretøy kan redde utrydningstruede dyr, sier Stefan Ytterborn. Et godt eksempel på hvordan nytte forenes med bærekraft. Fremover er dog målgruppen en annen for Cake: Urbane jobbpendlere.

Publisert 25.03.2021