Økonomi

Spøkelsesbyer

Øde gater med til leie-skilter og en og annen uteligger. Storbyer verden over kjemper med å finne tilbake til tiltrekningskraften sin etter pandemien.

Covid-pandemien gikk hardt utover San Francisco på den amerikanske vestkysten, der mange gater nå er tomme.

Når nedstengningene etter coronapandemien var som mest omfattende, var det i prinsippet tomt i gatene overalt. London, New York, Shanghai og Paris – i verdens store økonomiske sentrum ble bekrymringene luftet rundt hvor vanskelig det kunne bli å komme tilbake til et ”normalt” byliv. Enkelte plasser, blant annet i Kina, har fortsatt ”lockdowns”, og i for eksempel San Francisco er det fremdeles vanskelig. Antallet fotgjengere på en vanlig dag har minket med 80 prosent sammenlignet med før covid-19. Og, ifølge økonominettstedet E24, er bare en fjerdedel av arbeidstagerne tilbake på kontorene sine i byen.

alene mann i en tom restaurant

Lavere omsetning
Eksperter sier at dette beror på flere ting. San Franciscos covid-restriksjoner var blant annet de strengeste i USA, noe som har gått hardt utover turistnæringen. Og San Francisco er innovasjonssentrumet Silicon Valleys forlengede arm, og teknologigigantene der var raske med å innse fordelene ved distanse- og hjemmearbeid.

Utviklingen slår hardt tilbake på restauranter, hoteller, transportbedrifter og handelen. Kafé- og restauranteiere forteller om dagsomsetninger som er omkring 75 prosent lavere enn før pandemien (i en tid der inflasjonen har skutt råvareprisene i været). At de ansatte ikke er på kontoret gir et inntrykk av at byen fremdeles er nedstengt, konstaterer San Franciscos sjeføkonom Ted Egan overfor E24.

– Det skaper usedvanlig mye mer usikkerhet enn etter en resesjon. Sikkerheten er også et problem. Antall innbrudd i sentrum økte med 52 prosent i fjor. Også antall hjemløse, som var en stor bekymring i San Francisco før pandemien, har økt.

Golden Gate-broen
Fjernarbeid og netthandel. Mange storbyer sliter med å lokke til seg mennesker etter pandemien.

Bolig i bykjerner?
Utviklingen er muligens mindre ekstrem i andre byer, men mange sliter med tilsvarende problemer. Nybygde luksusleiligheter og kontorer står uten leietagere.
Blant arkitekter og forskere diskuteres det nå hvordan fremtidens postpandemiske samfunn kommer til å bli. Før covid-19 ble såkalte vanlige mennesker tvunget til å forlate bykjernene for å gi plass til luksusboliger og lekre kontorlokaler, ifølge det liberale tidsskriftet Jacobin Magazine. Men nå står bygningene tomme, og etterspørselen er lav – noe som skulle kunne føre til andre muligheter. ”I årevis har aktivister fått høre at det ikke finnes tilstrekkelig med penger eller tomter til å kunne bygge de boligene eller anleggene som trengs. Nå trenger vi ikke om å etterspørre dette – for bygningene er jo der allerede,” skriver avisa.

øde gate i byen

Ny type ”downtown”
Brooks Rainwater, som driver med utviklingsspørsmål på amerikanske National League of Cities, mener at fremtidens byer er de som kan lokke med innbydende parker for allmennheten, biblioteker, kulturhus og gode transporter. Bylivet har lenge hatt en sterk sammenheng med kontoret, men med hybridjobbing kommer vi til å kunne se en ny type ”downtowns”, skriver han i magasinet Fast Company. Her går Paris, ifølge Rainwater, i spissen med sykkerfelter, parker og hyggelige mattilbud i gater som stenges for biler.

Publisert 29.07.2022