Personlig

Soleklart!

Daniel Gruvborg syntes det var så mye konflikter med vindkraft, så han satset på solceller i stedet. Det har han ikke angret på.

Daniel Gruvborg er overbevist om at solenergi er fremtiden.

Den gang Daniel Gruvborg var liten gutt, kunne han sykle over grensen til Norge bare for å spille fotballkamp mot Rømskog. De spilte i fotballserien med norske barn. I dag er det ingen som gjør det. Men i dag drar det oftere og oftere installatører fra svenske Nordic Solar over grensen for å installere solcellepaneler på norske tak.

– Her i nord har vi kanskje lavere temperaturer, men vi har lange dager og mer enn nok sol i løpet av et år, sier solcellegründeren.

Vind verre enn ulv

Daniel Gruvborg var egentlig oljearbeider. Det vil si at han jobbet i den store underskogen av norske bedrifter som leverte komponenter til norsk olje og gassindustri. Aker Solutions, Kongsberg, Rolls-Royce Marine ... Han forsynte dem med svenske ingeniører og fagarbeidere fra hjemtraktene i Värmland.

Siden starten i 2009 har Nordic Solar gjennomført mer enn 1000 prosjekter.

Daniel Gruvborg

Bor: Töcksfors, Sverige.

Familie: Gift med Veronica, har en sønn på 19 og to døtre på 17 og 11.

Karriere: Har jobbet i norsk olje og gassbransje. Startet Nordic Solar i 2009, som nå har avdelinger i Norge og Sverige.

Forbilde: I solenergibransjen: Alf Björset.

Bank: Nordea Private Banking, Karlstad.

– Jeg tenkte jo at de en gang ville bli lei av å pendle, så jeg så meg om etter et marked i Sverige, sier han, og forteller om hvordan han leste i avisen i 2008 at det skulle bygges 300 vindkraftverk i Sverige. Da måtte det være behov for ingeniører, tenkte han.

Men vindmøller i Värmland var ikke spesielt populært. Enten var det naturvernere som ikke ville bygge ut i urørt natur, eller så var det naboer som klaget over at utsikten deres ville bli forstyrret. Og så hadde du de som så for seg at de skulle bli rike på å selge utmarken sin. Og de som eide tomtene som ikke skulle bli kjøpt ut. Det var konfliktfylt. «Det var mer bråkigt än att vara med på ett vargmöte,» har han tidligere sagt.

 – I tillegg var det tidkrevende. Det tar ca ti år å få et vindkraftverk på plass. Men så kom det melding om statlig støtte til solkraftutbygging. Det må være fremtiden, tenkte jeg.

Og det fikk han rett i.

– Solceller er stille og konfliktfritt. De tar ikke utsikt eller dyrkbar mark. Det er lite vedlikehold. Og det gir mye goodwill. I starten ble det oppslag i lokalavisen hver gang vi satte opp et anlegg, forteller han.

Nordic Solars hovedkontor ligger på det lille tettstedet Töcksfors i Värmland, bare ni mil fra Oslo.

Statsstøttet solkraft

Solcellepanelene står stablet på lageret i Töcksfors. Panelene er produsert i Kina og Korea, og systemet settes sammen av montører på stedet. I dag holder en av Gruvborgs medarbeider på med å plukke deler til en kunde som skal få paneler på låvetaket.

– Akkurat nå er vi litt nervøse for om vi får nok leveranser. Det kommer lite bestillingsbekreftelser fra Asia for tiden, sier han.

På de drøye ti årene som har gått siden Nordic Solar ble startet, har omsetningen økt til 111 millioner kroner. Det var en kamp i starten for å få det lønnsomt. Komponentene var dyre og markedet tregt. Men Sverige har ligget foran Norge i å tilrettelegge for solcelleutbygging. Investeringsstøtte, skattefradrag og el-sertifikater har bidratt til utviklingen.

– Nå har det virkelig løsnet for solcelleenergi, sier han.

Etter klimamøtet i Paris i 2015 økte interessen for solenergi.

– Før var solceller ofte et markedsføringsgrep. Men etter klimatoppmøtet i Paris i 2015 begynte det å dreie. Nå ligger lønnsomheten nettopp i å omstille seg. Nå har solcelleavgjørelsen kommet inn på styrerommet. Flere er opptatt av bærekraft, ikke bare bunnlinjen når man bygger nytt, sier han.

– Hva med deg, valgte du solenergi fordi du er opptatt av klimaet, eller fordi du er gründer og ingeniør?

– Det er jo først og fremst fordi jeg er gründer og tekniker. Jeg utdannet meg faktisk til elektromontør først, men etter den kraftige nedgangen i byggebransjen på begynnelsen av 90-tallet studerte jeg videre, sier han.

– Hvordan føles det å drive med så «ren» business etter mange år i oljebransjen?

– Det føles jo bra. Det er jo ikke bare business. Jeg har solceller hjemme på hustaket også. Og det blir vel en el-bil etter hvert, sier han, og forteller at han har bestilt en Leaf.

Panelene som Nordic Solar selger, inngår ikke i et sluttet system, men de er tilknyttet el-nettet. Produserer du mer strøm enn du forbruker, kan overskuddet selges.

Noen ord om Daniel

Rådgiveren Ola Persson, Nordea Private Banking Karlstad, om Daniel Gruvborg:

”Daniel er en ekte entreprenør, som bygger fremgangsrike bedrifter fra grunnen av ut ifra sin nysgjerrighet og magefølelse for hva fremtiden etterspør. Med sitt siste verk Nordic Solar har han truffet helt riktig, og det skal bli svært spennende å følge selskapets utvikling fremover.”

Selger overskuddsstrøm

Solcelleenergi er nødt til å være med i det grønne skiftet. Vi kan bruke olje der vi må, men sol, vind og vannkraft kommer til å bli viktigere fremover, tror Gruvborg.

– Men det er klart at høy oljepris og strømpris er bra for oss som jobber med solenergi, sier han om panelene Nordic Solar setter opp.

Dette er nemlig ikke den typen som nordmenn har på hyttetaket for å lage strøm til et lukket nettverk. Disse panelene er for privatpersoner eller bedrifter som er tilkoplet strømnettet. Du bruker først solenergien fra taket, og så kjøper du mer strøm fra nettet hvis du trenger. Bruker du mindre enn solcellene produserer, «selger» du det via strømnettet. Slik går ingenting til spille.

Dette er det flere og flere som benytter seg av. Ikke bare det svenske slottet. Nå er det solcellepaneler på mange låvetak og butikktak i Värmland og etter hvert også i Norge.

Nordic Solar har tatt små steg, investert overskuddet tilbake i selskapet, holdt investorer og friere på avstand, og holdt seg godt nede på bakken.

– Jeg vil gjerne treffe menneskene og være nær produksjonen, sier han.

Tekst Per Asbjørn Risnes jr. Foto Anki Grøthe

Publisert 01.04.2020