Innovasjon

Sola dreper virus

Etter å ha laget smykker av smog (!) vender entreprenøren Daan Roosegaarde igjen fokuset mot himmelen.

urban sun
Urban Sun

Akkurat i tide til våren vekker en kunstig sol fra Nederland håp om et friere liv i en verden uten virus.

Sola det er snakk om heter Urban Sun, og er et verk av Daan Roosegaarde. Sammen med et team bestående av designere, viruseksperter og forskere har han skapt en «sol», hvis stråler utsletter luftbåren virus.

I likhet med den vanlige sola har den nederlandske ultrafiolette stråler, men selvsagt på en helt annen frekvens. De testene som er foretatt, viser at disse «solstrålene» dreper 99,9 prosent av viruset!

Vitenskapen bak Urban Sun er hentet fra forskning ved Columbia University og Hiroshima University.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde

Som vanlig når det gjelder Daan Roosegaarde, balanserer prosjektet på eggen mellom kunst og vitenskap. Hans studio, som ligger i en gammel glassfabrikk i Rotterdams havn, beskrives som et «sosialt designlaboratorium», hvis mål er å forbedre det daglige livet i urbane miljøer. Målet er at innbyggerne skal kunne puste i frisk luft, drikke rent vann og forbruke ren energi. De siste årene har Studio Roosegaarde presentert en rekke banebrytende innovasjoner. 

Ta for eksempel Grow, en 20 000 kvadratmeter stor åker med purreløk – som om nettene lyses opp av røde og blå led-lamper. Lyset danser over det dyrkede feltet, men det er ikke bare et uventet og merkelig syn. Fotobiologisk lysviteskap indikerer at kombinasjoner av rødt og blått kan forbedre veksten og redusere behovet for plantevernmidler med 50 prosent.

Han fascinasjon for natur og teknologi gjenspeiles også i verk som Smog Free Project – en stor luftrenser til utendørsbruk. Avfallet, i form av komprimerte smogpartikler, samles inn og blir til ringer og andre smykker.

– Det er det verste jeg noe noen gang har luktet på. Det er som døden i pulverform, bare se for deg at du skulle ha pustet inn dette. Filtrert smog består for en stor del av kull, og nettopp det som diamanter er laget av.

space waste lab performance
Space Waste Lab Performance – et spektakulært lysshow som tenner laserstråler når søppel passerer på nattehimmelen.

I et annet prosjekt vil Daan Roosegaarde fange inn og gjenvinne søppel fra verdensrommet. Dette var en idé han fikk da han ble klar over at det i dag kretser mer enn 8 millioner kilo skrot rundt jorden.

Roosegaarde etablerte derfor Space Waste Lab sammen med Den europeiske romfartsorganisasjonen. I fase en ble det bygget et system som kan spore og visualisere søppel i verdensrommet. Dette resulterte i Space Waste Lab Performance – et spektakulært lysshow som tenner laserstråler når søppel passerer på nattehimmelen. Daan Roosegaarde har fått en rekke utmerkelser rundt om i hele verden. Men spørsmålet om ikke hans virusdrepende sollampe er hans mest høyprofilerte prosjekt. Kanskje ikke så rart i en tid da vi febrilsk lengter etter muligheten til å gjenskape sosiale kontaktflater.

Bilder: Studio Roosegaarde Portrettbilde: Willem de Kam

Publisert 28.04.2021