Bærekraft

Snøhetta lager glass av elektrisk avfall

Din gamle PC får nytt liv som baderomsvegg.

dataskrap, mikrobølgeovn
Foto: Snøhetta

Uten sand hadde ikke bare strendene vært harde. Vi ville også hatt vanskeligheter med å klare oss – ettersom sand benyttes i microchiper, fiberoptiske kabler, isolasjon og solceller – pluss at det er den viktigste ingrediensen i glass.

Det norske arkitektkontoret Snøhetta kan, sammen med Studio Plastique og Fornace Brioni, ha funnet en løsning på at mengden sand som naturressurs ikke er ubegrenset og at verdens hauger med elektronisk avfall bare vokser. I et nytt designprosjekt gjenvinner de både glass og komponenter fra datamaskiner, mikrobølgeovner og kjøleskap til nettopp glass.

glass søppel
Foto: Snøhetta

Glassplatene, som finnes i to størrelser, har alle et unikt mønster, og med sin terrazzo-lignende kvalitet er de velegnet til for eksempel baderomsvegger og halvtransparente skillevegger.

Prosjektet Common sands – Forite med Snøhetta, det kreative og miljøbevisste designbyrået Studio Plastique i Belgia og Fornace Brionism, en eksklusiv italiensk flisprodusent, har vært utviklet i tre år. De vakre glassplatene er et lysende eksempel på hvordan samarbeid og nysgjerrighet kan bidra til noe helt nytt innen bærekraftig design. Pluss at det så klart er nok et eksempel på Snøhettas innovasjonskraft. Det norske arkitektkontoret er blitt verdensberømt for ikoniske bygninger som Operaen i Oslo, Ordrupgaard Museum i Charlottenlund i Danmark, og biblioteket i Alexandria i Egypt. Vi har intervjuet Snøhettas konsernsjef Isabella Alveberg i podkasten The Talk.

Hør her!

Oops! Please enable marketing cookies to view content like this from Nordea


iTunes
Spotify

Publisert 27.10.2021