Innovasjon

Smart bølgekraftverk vinner miljøpris

Jan Skjoldhammer
Skjoldhammer har bestandig vært interessert i motorer – og oppfinnelser. Carvingskiene fant han opp allerede i 1974.

Flykapteinen som byttet karriere og ble miljøentreprenør og oppfinner ... Tidligere i år skrev vi om Jan Skjoldhammer og hans innovative bølgekraftverk NoviOcean. Nå har bedriften Novige, som er heleid og drives av Skjoldhammer, blitt belønnet med Stena Line Propeller Prize i kategorien marin teknologi.

Prisen på 100 000 kroner deles ut til unge bedrifter som jobber for bærekraft og miljøløsninger rundt Østersjoen.

– Vårt budskap om å redde klimaet med lønnsom bølgekraft er blitt lagt merke til av flere miljøorganisasjoner, sier Jan Skjoldhammer.

NoviOcean flyter på overflaten, mellom en og fem kilometer fra land, og ekstraherer energi fra bølgenes stigninger og fall. En stempelstang som er festet i havbunnen, pumper opp vann under hardt trykk til en turbin, takket være den konstante vertikale bevegelsen.    

Nordmannen Jan Skjoldhammer har bodd i Sverige de siste 20 årene, og fordelen med akkurat hans bølgekraftverk er, ifølge oppfinneren selv, at andre tenderer til å være for tunge, ømtålelige, komplekse og dyre. Og de gir for lite energi.

– Allerede da jeg satte meg ned for å tegne, bestemte jeg meg for at kravspesifikasjonen skulle inneholde ordene lettere, sterkere, enklere, billigere, færre deler og større effekt. Jeg tror at grunnprinsippet vårt med sylinder og turbin, som jo har vært velprøvd de siste 200 årene, er vår store fordel.

Neste steg? Jan Skjoldhammer skal evaluere investorer og innlede forhandlinger med globale industriselskaper før det etterlengtede gjennombruddet innen fornybar havenergi.

Foto: Peter Cerderling

Publisert 21.06.2021