Innovasjon

Selger kildekoden til internett

Han skrev verdenshistorie da han i 1989 la grunnen for www – world wide web. Nå har ”internettets far”, sir Tim Berners-Lee, igjen skapt overskrifter.

Sir Tim Berners-Lee
Sir Tim Berners-Lee

Dette ved å selge kildekoden til det som ble det moderne internettet i form av en NFT (non-fungible token) på auksjonshuset Sothebys. Inntektene, cirka 5,4 millioner dollar, skal gå til hjelpeorganisasjoner som er utvalgt av Berners-Lee og hans hustru.  

NFT er et slags sertifikat som stadfester et digitalt eierskap, og dette unike eierskapet lagres i en såkalt blokkjede. Teknologien er en stund blitt benyttet til å selge digital kunst og pussige objekter, blant dem Twitter-gründeren Jack Dorseys første Twitter-innlegg. Som oftest er det allikevel ikke rettighetene til et digitalt objekt som selges, men en signert versjon av originalen (dette kan sammenlignes med å kjøpe originalmanuskriptet til en historisk bok, som allerede er blitt trykket i mange utgaver). 

– Jeg selger ikke webben. Du blir ikke tvunget til å betale for å følge linker, forsikret Berners-Lee til avisa The Guardian tidligere i sommer.

første webserveren på CERN
Datamaskinen som Tim Berners-Lee brukte som den første webserveren på CERN

Det er en kjepphest for den britiske vitenskapsmannen at internett er fritt og kan brukes av alle, og det har det vært siden han skapte sin innovasjon på partikkelfysikksenteret Cern i Sveits. Det var der, på arbeidsrommet hans rett utenfor Genève, at sir Tim lyktes med å skape et nettverk av ulike såkalte hypertekstdokumenter. Han bygde den første nettleseren og serveren samt laget de sentrale protokollene (en form for ordensregler) for www. Men han nektet å ta patent på innovasjonen sin. I 1993 frasa Cern seg rettighetene til teknologien, og gjorde den tilgjengelig for alle via et åpent domene.  

Så hva får da den anonyme kjøperen av Berners-Lees NFT? Jo, daterte filer med kildekoden, en animert video som viser hvordan koden skrives, et brev fra sir Tim samt en digital poster med bilde av kildekoden.

66 år gamle Berners-Lee er i dag professor i datavitenskap ved Massachusetts Institute of Technology i USA og ved britiske University of Oxford – samt leder for World Wide Web Consortium (W3C), som overvåker internetts videre utvikling. I 2004 ble han adlet av dronning Elizabeth for sitt banebrytende arbeid. At han valgte å selge livsverket sitt via en NFT fikk alikevel mange til å heve øyenbrynet – fordi teknologien er blitt kritisert for å være enormt energikrevende og dermed påvirker klimaet.

Publisert 31.08.2021