Innovasjon

Se verden fra oven

Svensk flyselskap satser på luftskip – luksuriøst og miljøvennlig.

OceanSky utvendig luftskip flyr over fjellene
OceanSky – verdens mest miljøvennlige flyselskap.

Tenk å gli sakte over polarisen i et luftskip og titte ned på hvalrosser og isbjørner fra din egen luksuskabin med panoramavindu. Hvis det svenske flyselskapet OceanSky får det som det vil, kan jomfruturen til Nordpolen bli virkelighet allerede våren 2023 – og de 16 passasjerene som booker plass på det 98 meter lange skipet, må hoste opp to millioner kroner for en tredagerstur.

Men luftskip, altså? Vi tenker kanskje på høyeksplosive kjempeballonger som det på linje med Hindenburg, ble slutt på på 1930-tallet, men OceanSky tenker snarere på å revolusjonere luftrommet som verdens mest miljøvennlige flyselskap. Lighter-than-air-teknologi (LTA) gjør at luftskipen i lav hastighet kan fly på 20 prosent av et vanlig flys drivstoff.

OceanSky interiør sofa

– Hvis luftskip er så smarte, hvorfor er ikke himmelen full av dem? Slik vil det bli – og jeg kommer til å være en del av det, sier den danske piloten Kim Krogtoft, som er operativ chef på OceanSky.

Han har jobbet som pilot i 46 år, og flyr alt fra Boeing 747 til helikopter.

– Et luftskip er effektivt, det kan bære stor last og lande hvor som helt. Vi kan virke i områder som verken har infrastruktur eller sivilisasjon, og vår første ekspedisjon til Nordpolen kommer til å bevise at flyreiser og -transporter kan være bærekraftige i ordets rette forstand. Vi kommer til å bli en del av historien.

OceanSkys CEO Carl-Oscar Lawaczeck har 18 år som pilot innen kommersiell flytrafikk på sin merittliste. – Jeg har aldri hatt lyst til å slutte å fly, men i fremtiden ønsker jeg å utvikle en ny og mye mer bærekraftig æra innen flyindustrien.

OceanSky bedroom

Biler: Ocean Sky Cruises

Publisert 03.01.2022