Kultur

Rosa barter løftet varemerket

For ikke så lenge siden var markedsføring og annonsering et ganske enkelt regnestykke: Selskapet med størst annonsebudsjett solgte flest varer og tjenester. Punktum.

Den digitale omstillingen har snudd opp ned på forutsetningene, og mange selskaper mener nå at markedsføring med tradisjonell annonsering ikke fungerer lenger. I stedet leter man etter andre metoder for å bygge merkevaren og trenge gjennom støyen. Et av de mer innovative – og vellykkede – eksemplene er den amerikanske taxiutfordreren Lyft, som startet i San Francisco i 2012, tre år etter at Uber ble grunnlagt i samme by.

Eller hva med følgende:

Lyft startet med å pynte bilene sine med store, vaiende sjokkrosa barter i grillen, og oppfordret passasjerene til å sitte i forsetet og hilse sjåførene med en high five. De introduserte også en tjeneste der man kan bestille taxisjåfører ut fra interesser og preferanser. Holder du for eksempel med New York Rangers i hockey, kan du be om en sjåfør som heier på samme lag. Eller en som liker Elvis Presley. Eller en som er vegetarianer. Eller alt sammen. You name it!

Etter et par år ble barten pensjonert – det ble vurdert som useriøst når man kom på jobbmøter – men selskapet har siden fortsatt merkevarebyggingen ved hjelp av komikere, kjendiser i sketsjer og samarbeid med for eksempel TV-serier som Stranger Things (her snakker vi marerittaktige bilturer).

Ved børsnoteringen i mai 2019 var børsverdien på 24 milliarder dollar.

Ganske godt betalt for et selskap som forkastet tradisjonell markedsføring, og i stedet tenkte helt utenfor boksen.

Publisert 16.03.2020