Kultur

Pust ut

Den har, bokstavelig talt, fått verden til å miste pusten. Den amerikanske forfatteren James Nestors bok Breath – The New Science of a Lost Art topper bestselgerlistene – til tross for at den kun handler om noe så basalt som å puste.

Illustration: Milletstudio/Shutterstock

Vi gjør det 25 000 ganger om dagen. Allikevel har vi mennesker mistet evnen og kunnskapen om hvordan vi faktisk bør trekke pusten.

San Francisco-mannen James Nestor var intet unntak. I hele sitt liv hadde han slitt med tett nese, hovne bihuler og snorking. Et sykehusbesøk ble opptakten til en livsforandrende reise mot nesepusting og en friskere kropp. 

Forfatteren og pusteeksperten James Nestor har letet etter svar på spørsmålet om hvordan det står til med det moderne menneskets pusteevne. Foto: Julie Floersch

Påvirker alt

Nestor har reist verden rundt for å finne ut hva som egentlig skjedde med det moderne menneskets evne til å puste – en tur som resulterte i intervjuer med et stort antall «pulmonauter» (pusteeksperter) og to bøker. Den første, Deep, handler om fridykkere og deres evne til å gå dypt ned i havet med ett åndedrag. Den andre kombinerer eldgammel medisinsk kunnskap med forskning innen pulmonologi, psykologi, fysiologi og biokjemi, og har toppet både The New York Times og Der Spiegels bestselgerlister. Boka viser at små justeringer av inn- og utpusten kan ha enorme effekter på helsen.

– Pusten påvirker hvordan vi tenker, presterer – alt, sier James Nestor under et kort besøk i Stockholm.

En av hans kjepphester er at det er bedre å puste gjennom nesen, og spesielt når vi sover. Nesepusting påvirker trykket på innpusten, fukt og renhet og motvirker snorking og søvnapné.

Trening og apper

Nå når vi henter oss inn igjen etter pandemien og et virus som har rammet pusteorganene, tar Breath verden med storm. Man kan spekulere på om nettopp pandemien har bidratt til at pusteøvelser nå øker i popularitet i mange land.

Boka Breath av James Nestor ligger høyt oppe på bestselgerlistene over hele verden.

– Leger og psykologer i USA har begynt å foreskrive pusteøvelser mot blant annet utbrenthet og konsentrasjonsproblemer. Men det er fortsatt ikke noe man snakker så høyt om, sier Nestor, som selv gjør pusteøvelser hver morgen.

I hans trendfølsomme hjemstat California har både teknologigiganter og finansieringsselskaper omfavnet pustetrening, men av forskjellige grunner.

– Teknologibedriftene har fullt opp med å produsere puste-apper. Og finansieringsselskapene liker at deres ansatte fokuserer på pusten, siden de ser at de da jobber mer konsentrert og effektivt.

Publisert 29.07.2022