Kultur

Pling! Nå blir det mail-forbud på kvelden

I gjennomsnitt får vi 121 e-poster om dagen ... Disse er blitt en så stor årsak til stress at EU nå vil forby jobb-mail etter arbeidstid.

bærbar PC full av klistrelapper
Foto: Shutterstock

En stor del av arbeidsdagen – iblant føles det som størsteparten – går med til e-post. Dette er ikke nytt, men til tross for at vi har vært vant med søppel-, haste-mail og overfylte innbokser siden siste halvdelen av 90-tallet, er mailen en av de viktigste årsakene til jobbstress. Problemet er så stort at EU nå vil forby jobb-mail etter endt arbeidstid.

I januar 2021 stemte EU-parlamentet for et forslag til en lov som fører til at ansatte skal slippe å være oppkoblet til enhver tid. Alle EU-borgere skal kunne nekte å ta imot telefonsamtaler, e-poster eller sms på kveldstid og i helgene. Lignende lover er allerede vedtatt blant annet i Frankrike og Tyskland, og retten til uforstyrret fritid skal også kunne reguleres i for eksempel tariffavtaler.

Men bortsett fra at mange selv ønsker å disponere tiden sin, og selv bestemme når, hvordan og hvor de jobber, er e-posten en stor kilde til utmattelse og stress. Hvor mange mail som sendes og mottas er selvfølgelig individuelt – akkurat som hvor mange som krever umiddelbare avgjørelser, men en amerikansk undersøkelse viser at den gjennomsnittlige kontormedarbeideren får 121 e-poster hver dag. Og at 65 prosent får push-notifikasjoner. At det da blir vanskelig å prøve å få gjort jobben – eller å slappe av hjemme – sier seg selv. 

Emailanalytics.com har laget en liste over tre viktige grunner til hvorfor mailen stresser oss, og hva vi kan gjøre med det:

1. Varsler

Et pling for hver ny mail ... Det er vanskelig å finne en større trigger til stress og nysgjerrighet i hverdagen enn den plinget skaper. Vi legger alt til side for å sjekke hva som har havnet i innboksen. Så steng av push-varslene på mailen, og bestem deg for å sjekke innboksen hver time eller sjeldnere – og bryt din tvangsmessige avhengighet.

2. Rotete innboks

Når du har 2738 uleste mail i innboksen, føles det ... Ikke bra. Hvis du vet med deg selv at alle de uleste e-postene er søppel, er det én ting, men om du vet at du burde gjøre noe med den uleste haugen, er det virkelig en stressfaktor. Bruk noen timer på å slette uleste e-poster, og – alvorlig talt – etter tyve års jobb foran dataskjermen er det kanskje på tide å sette seg inn i mail-programmets ulike sorteringsfunksjoner ...

3. Ketsjupeffekten

Hver gang du svarer ”Ja” på en forespørsel i en e-post, kan det føre deg ned i et kaninhull av nye arbeidsoppgaver, der du ikke engang er i stand til å forutse den tiden som kommer til å gå med til disse. Her finnes det ingen enkle løsninger – bortsett fra kanskje å si nei en gang iblant ... 

Publisert 28.05.2021