Innovasjon

Origami hetest blant startups

Den urgamle japanske kunsten å brette et papirark til, ja, i prinsippet til hva som helst, er noe av det heteste på startup-markedet akkurat nå. Origamien har de siste årene vist seg å være betydningsfull på flere områder, fra romraketter til mote og interiør.

For eksempel utviklet et japansk team ved universitetet i Oxford allerede i 2003 en hjertestent med origami, som kunne brettes ut inne i den innsnevrede kranspulsåren. Avanserte satellitter som brettes ut når de er vel oppe i verdensrommet høres ut som en fremtidsvisjon, men slike ble faktisk laget av japanske oppfinnere allerede i 1995.

Her er noen av de startupene som ser til nye smarte, effektive og bærekraftige produkter.

petitpli genser

Petit Pli

Islandskfødte og londonbaserte Ryan Mario Yasin hadde studert flyteknologi da han gikk over til motebransjen. Inspirert av satellittpaneler som passer inn i små innpakninger og som brettes ut i verdensrommet, lager han barneklær som vokser med barnet. Han startet Petit Pli i 2017, og plaggene produseres i to størrelser – nyfødt og LittleHuman – av resirkulerte pet-flasker i Portugal. Klærne kan ekspandere i syv størrelser, og snart kommer det også en kolleksjon til voksne.    

room in a box seng

Room in a box

Tyske Room in a Box produserer møbler av brettede kartonger – alt fra senger til krakker, lamper og hyllesystemer. Bedriften ble startet opp for tre år siden av Gerald Dissen og Lionel Palm, og ifølge duoen er fordelen at deres møbler er enkle å transportere. Emballasjen er ikke bare flat, den er dessuten lett. Et møbel har ti års forventet levetid, og skadede deler kan enkelt byttes ut. Og de gamle kan lett gjenvinnes. 

Foldability Kyla McCallum

Foldability

Settdesigneren og papirkunstneren Kyla McCallum har jobbet med origami som kunstform i mer enn ti år, og på hennes nettsted Foldability får man kjøpt både håndbrettede lampeskjermer og kunstverk i tykt, vakkert papir.  

lenestol Flux furniture

Flux furniture

Bord, stoler og pidestaller i polypropylen, altså plast, som leveres i store konvolutter og enkelt brettes ut og sammen. Den nederlandske startupen Flux Furniture har fått designpriser for sin smarte stol Flux Chair, som fås både i voksen- og barnestørrelse.

poppy pizzakartong

Aphinitea

Etter å ha drevet en foodtruck og ikke funnet annet enn ”et hav av kjedelige emballasjealternativer”, begynte filippinske Mechealle Lee å brette matkartonger til blomster. Nå kan bedrifter bestille dem både for takeaway og som gavepakker.

stilride el-scooter

Stilride

Den svenske startupen Stilride ønsker å lage ”verdens mest attraktive el-scooter”, og barndomsvennene Tuje Beijer, som er industridesigner, og Jonas Lindberg Nyvang, som er markedsfører, bygger sin motorsykkel ut ifra origamiteknikken. Flate stålark skjæres ut ved hjelp av roboter og brettes sammen til en både smart, fin og miljømessig bærekraftig design.

Publisert 25.03.2021