Innovasjon

Norsk startup løser verdens boligkrise

To fluer i én smekk. Slik resonerer den norske startupen Othalo, stjernearkitekten Julien De Smedt og FNs boligprogram UN Habitat: En milliard mennesker bor i slum, samtidig som millioner tonn plast går opp i giftig røyk – eller havner i naturen – hvert år. Så hvorfor ikke bygge tilpassede hus av plastsøppelet?

Othalo og Julien De Smedts boligen bygges med en banebrytende metode, der så vel rammen som veggene lages av plast.

Stjernearkitekten Julien De Smedt

– Det finnes i dag kun en teknologi i verden som kan løse Afrikas boligmangel, og det er norske Othalo som har løsningen, sier Vincent Kitio ved UN Habitat. Til ett hus på 60 kvm trengs det 8 tonn resirkulert plast.

Dette er en løsning som Othalos grunnlegger Frank Cato Lathi har jobbet med siden 2014 – blant annet sammen med Universitetet i Tromsø.

Bare i landområdene sør for Sahara er det et behov for 160 millioner boliger, og på grunn av befolkningsøkningen beregnes tallene til å stige til 360 millioner i 2050.

Husene, som med moduler kan oppgraderes til større bygninger som skoler og sykehus, skal også bestå av lokale bygningsmaterialer. De vil være ekstremt kostnadseffektive, og prosjektet vil i tillegg skape et tusentalls arbeidsplasser.

Othalo

Frank Cato Lahti, som er utdannet bygningsingeniør, har jobbet med teknologien siden 2014. Selve bedriften ble startet i 2019. Da kom også den norske entreprenøren Silje Vallestad, kjent fra blant annet Bipper Communications og Futuretalks, inn i styret. De første husene er tegnet av den internasjonalt kjente arkitekten Julien De Smedt, som fra før står bak blant annet VM-husene i København og hoppbakken i Holmenkollen i Oslo.

Samarbeidet ble introdusert på World Habitat Day i oktober 2020, og i de påfølgende 18 månedene skal Othalo, som har hovedkontor i Bergen, begynne å produsere bygningsmodulene. Så snart prototypene er godkjent, er de klar til å begynne å masseprodusere dem og bygge opp husene på stedet – forhåpentlig allerede i 2022.

– Om man hadde gjenvunnet alt plastsøppelet som er i naturen i dag, ville det rukket til en milliard hus, sier Frank Cato Lahti.

Foto: Othalo

Publisert 29.11.2020