Innovasjon

Nesten som et fysisk møte

I stedet for Zoom og Teams – nå kommer vi til å møtes som hologram!

Project Starline. Google

Mange mener at pandemien har forandret våre vaner for all fremtid når det dreier seg om hvordan vi jobber, lever og omgås. Hvordan det blir med den saken, gjenstår å se. Muligens kan man si at vårt handlingsmønster er blitt diversifisert og er utvidet med flere valgmuligheter.

Fysiske møter kan fortsatt være å foretrekke, men mange synes at digitale møter er et fullgodt alternativ. Og bedre skal det bli. Nylig presenterte Google et prosjekt de har døpt Project Starline, et hologramlignende videochatt-verktøy som får deg til å tro at personen du ”møter” er i sammen rommet som deg.

Den teknologiske løsningen krever et stativ utstyrt med kameraer og lydsensorer. Disse registrerer deg og dine bevegelser fra ulike vinkler og overføres til et annet stativ i et annet rom. Personen du er i møte med synes i hologramform på en skjerm som er påfallende realistisk.

Dette er ikke noe som initieres som en følge av pandemien. Prosjektet ble startet forutseende nok allerede for fem år siden. 

Clay Bavor, som har ledet prosjektet på Google, mener at Project Starline befinner seg i en helt annen liga enn dagens verktøy, som Zoom og Teams.

Project Starline
Project Starline. Google

– Det som er helt sprøtt, er at dagen etter har man et minne om at man faktisk har truffet personen man har hatt møte med. Det føles ikke som om man har hatt en videosamtale.

Teknologien er dog enda ikke helt klar for en offentlig lansering. Og Google er selvfølgelig ikke alene om å jobbe med denne typen teknologi til videokonferanser – kappløpet er i full gang. En bedrift ved navn PORTL holder på med å produsere en to meter lang ”hologramboks” med gjennomskinnelige LCD-skjermer i veggene. Og Microsofts Mesh skal også kunne integrere et 3D-hologram i realtid i sin plattform.

Så det kan absolutt antas at vi de kommende årene skal kunne ha tilnærmet fysiske møter uten å behøve å belaste miljøet eller budsjettet ved å fly på kryss og tvers over landet.

Bilde og videoer: Google

Publisert 28.07.2021