Personlig

Når livet blir snudd på hodet

Jack Ma gikk fra å være mislykket student til å bli mangemilliardær og grunnlegger av suksesselskapet Alibaba.

Ingen ville klandret Ma Yun hvis han hadde gitt opp alle ambisjonene sine. For Kinas rikeste mann – som byttet navn og nå heter Jack Ma – og grunnlegger av det enorme netthandelsselskapet Alibaba, som omsetter for mer enn Amazon og eBay til sammen, var en vandrende fiasko som ung. Tolv ganger, både hjemme og i utlandet, søkte han – og tolv ganger klarte han ikke å komme inn på universitetet. Han søkte seg inn på politiskolen, og i en gruppe av fem, var det fire som fikk plass. Men ikke Ma. Han var også den eneste av 24 søkere som ikke fikk jobb som restaurantsjef-trainee i fastfoodkjeden KFC. Men til slutt endret ting seg litt: Han klarte å få plass på høyskolen i hjembyen Hangzhou, der han utdannet seg til engelsklærer og innen internasjonal handel. Det var bare én ulempe:

Jack Ma

Alder: 55 år.

Karriere: Grunnla det kinesiske IT-konglomeratet Alibaba Group Holding.

Starten: Fikk ideen til Alibaba under en reise til USA, da han for første gang kom i kontakt med internett og ikke fant noe informasjon om Kina.

Driver med: Har sluttet som styreleder for Alibaba for å vie seg til studier og filantropisk virksomhet via stiftelsen sin, som har fokus på helse og utdanning, blant annet i Tibet.

Formue: 395 milliarder kroner.

Filmstjerne: Spilte i 2017 hovedrollen i kortfilmen Gong Shou Dao med kung fu-tema.

Kuriosa: Fikk sin første datamaskin da han var 33 år. Resten er historie.

Utmerkelser: Fortune rangerte ham som verdens nest beste leder i 2017.

– Jeg hatet læreryrket, fortalte han for en stund siden under World Economic Forum i Davos. Da han ble uteksaminert, lovet han – på direkte oppfordring fra engelsklæreren sin – å gi yrket en sjanse i seks år. Han holdt løftet sitt.

– Og jeg innså det fine med å være lærer. Jeg roet meg ned, fortalte Jack Ma. Da de seks årene var omme i 1995, sluttet han å undervise. Under en reise til USA kom han for første gang i kontakt med internett, og resten er – som man sier – historie.

Det verserer historier om alle magnater som startet med to tomme hender. De består vanligvis av like deler sannhet, misforståelser og rent oppspinn. Slik var det med Steve Jobs, og slik er det med Jack Ma. Kanskje var de bare 23 søkere til KFC. Det er ikke interessant hvor tomme disse magnatenes hendene var en gang i tiden, men det er derimot deres filosofi og hva som har gjort dem så vellykket. Og Jack Mas gründerfilosofi er mer interessant enn de flestes.

Lærerhistorien forteller han for å fremheve hvor viktig han mener den første jobben er. Ikke let etter et kult eller vellykket selskap, men etter en god sjef. En leder som kan lære deg å være menneske. For du skjønner ikke noe av livet før du er 30 år gammel, mener Ma. Hvis du finner denne lederen, må du være der i minst tre år.

”Tolv ganger, både hjemme og i utlandet, søkte han – og tolv ganger klarte han ikke å komme inn på universitetet. Han søkte seg inn på politiskolen, og i en gruppe av fem, var det fire som fikk plass. Men ikke Ma.”

Jack Ma mener også at du skal merke deg andres feil – ikke suksesshistoriene, for de får deg bare til å føle deg liten. Han sier også at du ikke trenger å være så smart og kunne så mye som sjef. Fokuser isteden på å ansette mennesker som er smartere enn deg, og få dem til å samarbeide. Og – sats på kvinner. Det er ingen tilfeldighet at Alibaba Group har en majoritet av kvinner (og 37 prosent innen senior management). Da Jack Ma snakket under Bloomberg Global Business Forum i fjor høst, satt et konsentrat av toppledere i publikum og fikk høre at dagens ledere trenger en tredje Q. I tillegg til IQ og EQ trenger de LQ. Vanlige dødelige mener at LQ er en forkortelse for learnability quotient, men Jack Ma mener at det står for the quotient of love. Uansett er kvinner bedre rustet, mener han:

– Mange menn har høy IQ, lav EQ og enda lavere LQ. Kvinner har bedre balanse mellom alle tre. Så hvis du ønsker at selskapet ditt skal drives med visdom og omtanke, er kvinner best.

Tekst: Niklas Wahllöf Foto: Shutterstock

Publisert 26.01.2020