Kultur

Nå er det slutt på håndtrykk!

Illustrasjon: Shutterstock

Vi utveksler håndtrykk for å bekrefte at vi er enige. Vi har avsluttet forhandlingsrunden, avtalen er avsluttet og kontrakten i havn. Denne tradisjonen er ikke noe som vi lett kan forandre. 

Håndtrykket er en av de kulturelt mest refleksive handlingene i den vestlige verden, og noe som vi har holdt på med siden antikken. Vi hilser i øst og vest. På kolleger og medarbeidere, nye og gamle venner; et hastig møte på byen og høyrehånden skyter frem.  

Men i disse koronakrisetider er alt blitt annerledes. Nå er det albue mot albue som gjelder, eller så skal vi balansere sko mot sko.

En som mener at håndtrykket bør bort for godt og aldri mer komme tilbake, er den amerikanske immunologen Anthony Fauci, som også er Donald Trumps medisinske rådgiver. I Wall Street Journal gir han uttrykk for at koronakrisen viser at vi må endre vanene våre – selv post korona.

Leit, men vi får allikevel gi ham en symbolsk high five på passe sosial avstand: Forskning viser nemlig at et håndtrykk til og med overfører mer bakterier enn et kyss. 

Publisert 26.05.2020