Personlig

Mikro­kosmonauten

David Reiss-Andersen kunne ikke bygget et hus selv. Men han har skapt en vekstbedrift av å tilby bittesmå hus på hjul.

David Reiss-Andersen
David Reiss-Andersen foran et mikrohus på hjul under produksjon i en gammel bilverkstedshall.

Det ligger et fint lag med snø på trappen utenfor det lille huset. Solen er i ferd med å gå ned over Oslo. Gründer i Norske Mikrohus David Reiss-Andersen åpner opp glassdøren inn til det store lille huset. 

– Vi pleier å ta av oss på beina her i visningshuset. Det er jo dessuten varmekabler her, så her kan du fint gå på sokkelesten, sier han, og setter seg ned i endesofaen som også fungerer som gjesteseng i det 22 kvadratmeter store huset. 

Huset står på en parkeringsplass, like ved produksjonshallen der de produserer stadig nye hus på hjul. Men utsikten vestover mot byen er slett ikke verst. Man kunne fint sett for seg å stå her ved kjøkkenbenken og kikke ut de store vinduene.  

– Det er mange som ønsker å skalere ned og leve enklere og mindre. Vi har gjort det mulig også for dem som ikke har evner til å selv bygge seg sitt eget lille skur langt inne i skogen, sier han.

David Reiss-Andersen og mikrohus
Visningshuset kan også fungere som møterom for intervjuer. Her fra stueområdet i huset. Bildet til høyre er av en modell med en litt annen plassering av vinduene.

David Reiss-Andersen

Har bakgrunn som filmregissør og medgründer av produksjonsselskapet Pravda AS. Selskapet har jobbet med merkevarer som Volkswagen, Norsk Tipping, Tine og Grandiosa. Han etablerte Norske Mikrohus AS sammen med kona Jeanette Reiss-Andersen i 2018. De omsatte mikrohus på hjul for ca. 25 millioner i 2020, og regner med å doble omsetningen i år. De utvider også med et reiselivsselskap nå i 2021.

Ditt forbilde: Folk som overskrider sine egne begrensninger.

Din skjulte egenskap: Lager sinnsykt gode vafler.

Dette er med andre ord et hus perfekt for sånne som han selv.

– Jeg kunne ikke ha bygget noe som helst selv, sier han. 

Mikro gir space i hodet

Gründerekteparet Reiss-Andersen er ikke økologiske selvbyggere. De har aldri drømt om å flytte i skogen i en trekoie. De bor i enebolig i byen. 

Men de har et mikrohus på en øy ved sjøen som fungerer som hytta deres.

– Jeg nyter virkelig å være der. Hjemme er det alltid noe som skal vaskes, en garasje som skal ryddes, en plen som skal klippes. I mikrohuset får jeg space i hodet, føler mer frihet. Og det er ikke bare en salgspitch, altså, sier Reiss-Andersen, og begynner å vise oss rundt i det lille visningshuset. I ene enden er stueavdelingen, så går man gjennom kjøkkendelen for å komme til badet. Oppå badet finnes en sovehems, med trapper oppå kjøkkenskapene. I et av dem er den store vanntanken og batteriet, som gir varme i gulvene.

Mikrohus
Et nyprodusert mikrohus, klart for å hentes av en kunde.

– De fleste som kommer inn her, sier «Oi, dette var mye større enn jeg trodde!». Vi har jo lagt mye arbeid i å få mye romfølelse og høy funksjonalitet. Og sånn føles det når vi er på mikrohytta på Hvaler også. Merkelig nok er det alltid ryddigere der enn hjemme. Jeg kunne fint ha tatt med meg et par truser, sokker og en ekstra bukse og flyttet rett inn, sier gründeren.

Hagehuset ble business

Det var kona og en venninne som opprinnelig hadde en idé om å lage et mikrohus i venninnens hage. De spurte David om hjelp. Han kjente en drøss med flinke håndverkere etter flere oppussingsprosjekter, så da gikk de i gang. Og mens de bygget det første huset på hjul, begynte han å tenke at «Dette kan jo bli business!». Og da vokste den første ideen til noe større.

– Jeg ble veldig fort fascinert. Det var et prosjekt som hadde med design, bærekraft og fotavtrykk å gjøre. Det traff på så mange av punktene, sier Reiss-Andersen, som fra før har startet flere selskaper i filmbransjen. 

David Reiss-Andersen
I de gamle bilhallene produseres det meste av elementene på stedet før de monteres. Tilhenger-understellet kommer fra Fredrikstad.

– Når du lager en reklamefilm, jobber du på en måte på tvers av samfunnet, du må be om tillatelser, stoppe trafikken, skape en illusjon. Men med dette prosjektet var det helt motsatt. Det strømmet til folk som ville være med og hjelpe til, sier mikrosjefen, som innrømmer at de knapt hadde tid til å lage en komplisert businessplan. Men stor tro på egne evner som ufaglærte hustegnere. Og tro på at små hus på hjul var en trend som ville vokse.

– Det at huset står på hjul gjør at fotavtrykket blir mye mindre, at man kan plassere huset der det passer seg, og at man kan ta det med seg når situasjonen endrer seg. Det er mange som lager minihus, anneks eller små hus. Men det er vi som lager mikrohus på hjul.

Hvordan bidrar denne gründerideen til bærekraft?

– Mikrohus er en alternativ boform. Den setter lite fotavtrykk, du forbruker mindre når du skalerer ned, trenger færre ting. Og den passer bra nå når boligmarkedet er så presset. Det er relativt rimelig. Du slipper å leie og kan nedbetale huset. Det er også fleksibelt, slik at du kan ta det med deg om du skal flytte etter jobb eller studier. 

– Det har jo vært litt kritikk fra dem som mener at vi forsøker å tjene penger på en idealistisk bevegelse. Men jeg tenker at vi heller gir muligheten til enda flere som ønsker denne livsstilen, sier han. 

David Reiss-Andersen
David Reiss-Andersen sitter i «skap-trappa» opp til sovehemsen, over det åpne kjøkkenet, med badet helt fremst i mikrohuset.

Her er det vel tilhengeren som styrer størrelsen på huset?

– Jo, men det viktigste var ikke størrelsen på 7,5 x 2,5 meter. Siden vi havner inn under regelverket for campingvogner, var det viktig å komme under 3500 kg, slik at man kan dra det med sertifikat BE, eller tilhengerlappen. Vi måtte bygge om prototypen tre ganger før vi klarte det, sier han.

– Vi håper på at det kommer egne forskrifter for mikrohus på hjul ganske snart, sier han.

Husbilfabrikken

De buede fabrikkhallene på Økern på Oslos østkant pleide å være verksted for Mercedes og Peugeot-biler. Nå står det mikrohus på rekke og rad i forskjellige stadier av ferdigstillelse. Men fortsatt er det jo doninger på hjul. 

De første som kjøpte mikrohusene, var innforstått med at de kjøpte et hus under utvikling. Salget av de første husene ga kapital til å bygge og utvikle de neste husene. Og nå står det mer enn 60 mikrohus over hele Norge. 

David Reiss-Andersen og mikrohus
Selv på parkeringsplassen ved Norske Mikrohus på Økern i Oslo er soltilfanget og utsikten upåklagelig. 

– Vi konsentrerte oss om privatmarkedet. Der er det bare én beslutningstaker, og de har blitt våre ambassadører. Jeg er veldig fornøyd med at vi har vokst organisk uten å lete etter ekstern kapital. Da er du tett på beslutningene, og kan slippe å forholde deg til for mange meninger og rapporteringer, sier Reiss-Andersen, og forteller at de den siste tiden har ansatt et titalls flere snekkere. De har doblet både lokalene, omsetningen og produksjonen. Nå jobber de med å utvikle nye husmodeller, slik at kundene får større valgfrihet.

De har også etablert et nytt selskap som skal drive med utleie av mikrohus på destinasjoner som vil tilby overnatting uten fotavtrykk. 

– Det blir et slags rullende hotell, som kan gi overnattinger på helt nye locations. Vi ser også for oss mikrohus til andre formål enn overnatting, så vi har stor tro på å utvide forretningsideen i 2021, sier han.

Er det noe du har lært som du vil dele med andre entreprenører?

– Det å tørre å teste produktet i markedet ganske tidlig var også veldig positivt for oss. Klarer man å få en «proof of concept», altså at huset fungerer og folk er fornøyd, uten tunge kapitalinvesteringer, så er det å foretrekke, sier han.

Men ellers er det bare å gå på?

– Folk spør hvorfor vi turte å starte noe slikt. Svaret er at vi kom på det og syntes det virket artig. Så enkelt er det. Har du lyst, så gjør det! Hva er det verste som kan skje? Du kan gå konkurs og bli satt tilbake litt, men jeg sier som Nike: Just do it!

Tekst: Per A. Risnes jr. Foto: Anki Grøthe

Publisert 02.02.2021