Innovasjon

Luftslottet som sprengtes

Hun har vært på forsiden av Fortune, Forbes og Bloomberg Businessweek. Men nå har tidenes entreprenørreise blitt forvandlet til århundrets skandale og et bedrageri i milliardklassen.

Elizabeth Holmes
Da hun var på toppen av sin karriere, var Elizabeth Holmes sitt selskap Theranos verdt 9 milliarder dollar. Foto: Theranos

I flere år sjarmerte Elizabeth Holmes investorer og journalister med sit medisinteknologiselskap Theranos. Det var bare ett problem: Teknologien fungerte ikke. I høst blir hun dratt for retten og siktet for bedrageri.

Visjonen var briljant. Theranos’ blodtestmetode skulle revolusjonere helsevesenet gjennom en teknologi som klarte å måle et hundretalls verdier og identifisere et stort antall sykdommer ved hjelp av bare en bloddråpe. Alt som krevdes var et enkelt stikk i fingeren, lovet den karismatiske entreprenøren.

Ideen fikk Elizabeth Holmes på studentrommet på Stanford University i California, der hun studerte kjemiteknikk. 19 år gammel, i 2004, hoppet hun av studiet og grunnla selskapet som snart var på alles lepper. Stilen hennes minnet om hennes forbildes, Apples Steve Jobs. Hun var ofte ikledd en svart pologenser, og snakket med dyp barytonrøst når hun overbeviste risikokapitalister, næringslivsrever og tidligere ministre om å satse penger eller komme og jobbe sammen med henne i Silicon Valley. Blant dem som hoppet på Theranos-toget var de tidligere utenriksministrene George Schultz og Henry Kissinger.  

Holmes fikk inn over 400 millioner dollar i risikokapital, tok flere patenter og inngikk en avtale med den landsomfattende apotekkjeden Walgreens. På det meste var selskapet hennes verdsatt til 9 milliarder dollar. I 2015 kåret tidsskriftet Time henne til en av verdens mest innflytelsesrike.

Dette gjorde sannsynligvis fallet enda hardere. Senere samme år publiserte The Wall Street Journal en serie artikler som viste hvor upålitelig blodtestmetoden var, og som avslørte luftslottet bak Theranos (navnet er en kombinasjon av de engelske ordene for behandling, therapy, og diagnose, diagnosis).  

Gravejournalisten John Carreyrou, som stod bak avsløringen, skrev til og med boken Bad Blood om Holmes. I den forteller han i detalj om bedriften (som senere ble oppløst), og stiller spørsmål ved hvordan så mange kunne la seg manipulere av gründeren.

Deretter gikk det raskt nedover. Utallige artikler og dokumentarer er blitt laget om temaet, og TV-kanalen MSNBC beskrev nylig Holmes som kvinnen som Amerika elsker å hate. Formuen raste ned til null, og allerede i 2016 kåret Forbes henne til ”en av verdens største lederskuffelser”.

Denne sommeren skal hun føde sitt første barn med ektemannen og hotellarvingen Billy Evans – og til høsten venter en bedragerirettssak på 37 år gamle Elizabeth Holmes.

Publisert 31.08.2021