Factfulness

Landene som gjør mest godt for verden

Good Country Index måler hvor mye positiv påvirkning hvert land bidrar med.

Ideen bak Good Country Index er enkel: Å måle hva hvert land bidrar med til menneskeheten når det gjelder teknologi, kultur, fred, likeverd, miljø, helse og verdensorden, på bakgrunn av statistikk fra FN og en rekke andre organisasjoner.

Indeksen er ikke blitt til for å dømme land, men for å oppmuntre til økt samarbeid. Et ”godt land” bidrar til hele planetens velstand, og slike land trenger vi. Ikke bare for å bli sterkere, men også for å overleve.  

I august kommer britiske Simon Anholts nye bok The Good Country Equation.

Dette mener iallfall mannen bak Good Country Index, briten Simon Anholt, som de siste 20 årene har vært rådgiver for presidenter, statsministere og konger i 56 land. Han har, som han sier, opplevd ”ett og annet”.

– Enten jeg har sittet innesperret på et toalett i palasset i Bhutan eller deltatt på en middag med Vladimir Putin, så har min virkelighet ofte overgått fantasien. Men hver hendelse har gitt meg innsikt om hvordan det virkelig står til med den verdenen vi lever i. Og alle leder de frem til en overraskende enkel strategi for å få verden til å fungere bedre.

Hvilket som er verdens beste land, ifølge Anholts tabeller? Finland! Sverige havner på fjerde, Danmark på sjette og Norge på en åttendeplass.

Foto: Ismar Almeida

Publisert 27.04.2020