Innovasjon

Lagrer solenergi i salt

Den danske startupen Seaborg Technologies har utviklet en innovativ og kostnadseffektiv løsning for å lagre overskuddsenergi fra vindkraftverk og solceller. Alt takket være en tilfeldighet ...

På besøk i det aller helligste. Det var under arbeidet med å utvikle små kjernereaktorer at Seabort Technologies fant en måte å lagre energi fra sol- og vindkraftverk.

Seaborg Technologies sitt hovedsakelige fokus er å forske på og utvikle små kjernereaktorer, et fjerde generasjons kjernekraftverk, som er tenkt å kunne benyttes i tettbygde strøk og til og med være flyttbart. I det arbeidet er salt en nøkkelkomponent som gjør anleggene både mer kompakte og sikrere enn tradisjonelle kjernekraftverk. Men Seaborg Technologies har på grunn av en lykkelig omstendighet funnet et annet bruksområde for salt: Oppvarmet salt har nemlig vist seg å være den ideelle råvaren og metoden for å lagre overskuddsenergi fra vind- og solkraft, noe som kan løse mange problemer.

En av de største utfordringene med fornybar energi er nemlig å lykkes med å lagre og slippe den tilbake til strømnettet ved behov, noe som unektelig hadde kunne trengtes denne vinteren med forholdsvis lite vind og skyhøye strømpriser.    

Effektivt og billig

Nå er i grunnen ikke dette en ny idé – det å benytte overskudd av vind- eller solenergi til å varme et materiale til det trengs på strømnettet, har blitt forsøkt tidlige med variert suksess.

Det revolusjonerende med metoden er at de har funnet en måte å kontrollere det normalt svært etsende natriumhydroksidet, og som en konsekvens av dette oppstår det en rekke muligheter: Hydroksider kan nemlig inneholde mer varme per saltenhet og holde høyere temperaturer enn eksisterende løsninger i markedet.  

Men den største fordelen ligger i at natriumhydroksid kan produseres i stor skala over hele verden av vanlig salt og vann, noe som gjør dette veldig billig. Siden oppdagelsen har Seaborg Technologies etablert søsterbedriften Hyme og hentet inn 10 millioner euro, penger som skal brukes på å bygge et demonstrasjonsanlegg.

Blant investorene i Hyme er milliardæren Anders Holch Povlsen via fondet Heartland, som også tidligere har investert i Seaborg Technologies.

Ask Løvschall-Jensen
Ask Løvschall-Jensen er en av gründerne av Seaborg Technologies. De har nylig hentet inn 10 millioner euro til å bygge et demonstrasjonsanlegg for å vise hvordan man kan lagre energi i salt.

– Vårt oppdrag med Hyme er å utvikle og kommersialisere en ny type betydelig rimeligere energilagring for å møte de store utfordringene vi akkurat nå har i den grønne omstillingen med å håndtere flukturerende sol- og vindkraftverk, sier Ask Løvschall-Jensen, som er medgründer i Seaborg Technologies.

– Temperaturen i anlegget vårt er så høy at energien dels kan konverteres tilbake til elektrisitet, og dels benyttes innen industrien for høytemperaturprosesser. I dag er de delene av industrien helt avhengig av forbrenning av fossil energi og fremfor alt gass, sier Ask Løvschall-Jensen.  

Tekst: Gry Koefoed

Publisert 07.01.2022