Kultur

Japan får ensomhets­minister

Ifølge en global undersøkelse føler 49 prosent seg ensomme. Japan løser problemet ved å utnevne en minister som skal fremme menneskelige relasjoner.

Den globale kostnaden for psykisk uhelse – regnet i tapt produktivitet, fravær og personalomsetning – er, ifølge World Economic Forum, cirka en billion dollar i året. Vi har heller ikke fått det bedre eller blitt gladere av pandemiens krav til isolasjon. 

Ifølge en ny verdensomfattende studie oppgir halvparten av alle arbeidstagere at de opplever mer angst på grunn av usikkerheten rundt jobben, og 55 prosent har kjent på stress på grunn av endrede arbeidsrutiner. Og hele 49 prosent føler seg ensomme eller isolerte.

Akkurat ensomheten har fått mange land til å agere. I Japan er Tetsushi Sakamoto blitt utnevnt til ensomhetsminister. Hans oppgave er å stimulere sosiale nettverk og menneskelige relasjoner. 16 prosent av alle japanere over 60 år sier at de ikke har noen de kan kontakte om de skulle få problemer, så Sakamoto kommer til å få nok å gjøre.

Publisert 31.05.2021