Innovasjon

Idéfattighet i Europa

Europa er blitt hengende etter når det gjelder innovasjon, forskning, AI og digitalisering. Dette blir tydelig på Boston Consulting Groups liste over verdens mest innovative bedrifter i 2021 – der vi ikke finner noen europeiske på topp ti. Men hvorfor?

Ifølge Konstantinos Apostolatos, CEO hos BCG og en av forfatterne bak rapporten som er lagt ved listen, handler det i det store og hele om gjerrighet.

– Europa ligger betydelig etter med FoU-utgiftene, sier han. Europeiske konsernsjefer og er også mindre engasjert i innovasjon enn det de er i USA og Kina; de er mer konservative og eksperimenterer mindre.

BCG rapporterte om en økning på 10 prosentenheter, til 75 prosent, av antallet sjefer (over hele verden) som sier at innovasjon er en av de tre viktigste sakene. For en tredjedel står det aller øverst på prioriteringslisten.

Det kan lyde åpenbart, men om innovasjon ikke fremmes av ledelsen, kommer det ikke til å skje så mye. 

– Jeg treffer en hel del konsernsjefer som sier at de har fem prioriteringer. Det er bra – det er fokus. Men som oftest har en CEO tusen høye prioriteringer. Jeg blir alltid forundret over hvor mye tid som brukes på små problemer, sier Konstantinos Apostolatos. Han mener at Europa bør fokusere på noen områder der man fremdeles kan være verdensledende: detaljhandel, luksusvarer, agroteknologi og visse deler av legemiddelindustrien. 

ABB, Airbus og Volkswagen har falt ut av rankingen, men Siemens er et lyspunkt på 11. plass etter tidligere å ha lagt på 21. plass. IKEA er ny på listen med en 32. plass, og Adidas, Bosch, Merck, Novartis, SAP, Inditex, Philips, Roche, AstraZeneca og Bayer er også med på topp 50-listen.  

Topp 10: innovative storbedrifter*

1. Apple

2. Alphabet

3. Amazon

4. Microsoft

5. Tesla

6. Samsung

7. IBM

8. Huawei

9. Sony

10. Pfizer

*Siden 2005 har Boston Consulting Group 15 ganger listet verdens mest innovative bedrifter basert på intervjuer med et tusentalls sjefer over hele verden. Bedriftene får poeng etter det finansielle resultatet, og for blant annet hvor mye de påvirker bransjen sin og hvordan de sees på av sine konkurrenter.

Publisert 31.05.2021