Business

Hva jeg har lært meg om business: Steve Jobs

”Hver morgen har jeg sett meg i speilet og spurt meg selv: ’Og dagen i dag hadde vært den siste dagen i livet mitt, ville jeg ha gjort det som jeg skal gjøre i dag?’ Og når svaret har vært ’nei’ for mange dager på rad, vet jeg at jeg må forandre på noe. Jobben er en stor del av folks liv, og for å bli helt fornøyd med seg selv må man gjøre en fantastisk jobb. Og for å gjøre en fantastisk jobb, må man elske det man gjør.”

Foto: Shutterstock

Steve Jobs (1955–2011) var velsignet med mange evner. Han var et oppfinnsomt og kreativt geni. Han så mulighetene der andre så hindringer, hadde en usedvanlig overtalingsevne og kunne trollbinde et publikum.

I 2007, da han på en konferanse lanserte Apples første iPhone for jublende, fnisende og åååå-ende tilskuere, benyttet Steve Jobs seg av triks som å tulleringe til Starbucks og bestille 4000 caffe latte, spille sine favorittlåter og, selvfølgelig, sitt sedvanlige ”one more thing ...” før han leverte den store nyheten.

”One more thing” ble så mye Jobs’ greie at ved hver offentlige presentasjon eller lansering, populært kalt stevenote i stedet for keynote, satt publikum bare og ventet på den der siste saken. Som kunne være en iPhone, iPod, iPad eller en helt ny MacBook. For ikke å snakke om hvordan børsen satt og ventet ...

Det var åpenbart at Steve Jobs elsket å stå på scenen – og han var fantastisk flink til det.

Da ha døde av kreft i bukspyttkjertelen i 2011, skrev Barack Obama:

”Steve er en av Amerikas største innovatører ... modig nok til å tenke annerledes, djerv nok til å tro at han kan forandre verden og begavet nok til å gjøre det.”

Jobs beste ”frenemy” i 30 år, Microsofts Bill Gates, sa i en kommentar at han kom til å savne ham uendelig, og la til: ”For oss som har vært så heldige å fått jobbe med ham, har det vært en vanvittig stor ære.”

Og med humor, noe Steve Jobs virkelig satte pris på, twitret komikeren Jimmy Fallon: ”Takk, Steve Jobs, for alle de morsomme og utrolige måtene du har gjort livene våre bedre på ... Sendt fra min iPhone.”

Publisert 20.09.2020