Business

Hva jeg har lært meg om business: Sara Blakely

Bilde: spanx.com

”Hvis du har en god idé, skal du ikke sitte og vente på at forretningsplanen din skal bli hundre prosent klar – det er bare å kjøre på! Stol på at du kommer til å lære det du trenger underveis. Uansett hvor fremgangsrik man er, er alle fulle av tvil og usikkerhet. Sats på å utdanne deg, og forbered deg nøye med hensyn til oppgaven. Gjør du det, vil den verste usikkerheten forsvinne. Til slutt pleier jeg å si: Fake it till you make it.”

Truser som løfter rumpa og holder magen inne har gjort superentreprenøren Sara Blakely rik. Nå har hun en formue på 12 milliarder kroner. Hennes oppfinnelse Spanx ble raskt en favoritt blant kjendisene, og firebarnsmoren er nå selv en kjent profil i TV-juryer, der hun oppmuntrer kvinner til å våge å starte sitt eget.

I 2012 ble Blakely kåret til den yngste kvinnelige self-made-milliardæren av Forbes, men veien dit har ikke vært enkel. Etter to mislykkede opptaksprøver til jusstudiet, til tross for grundige forberedelser, bestemte Florida-jenta seg for å søke jobb som Langbein i Disneyworld – bare for å få høre at hun var for kort for kostymet. I stedet fikk hun jobb som dørselger av telefaksmaskiner, og i syv år fikk hun dører slengt i ansiktet. Det hendte også at folk ringte til politiet for å bli kvitt henne.

Sara Blakely brukte all tiden på veien til å se etter forretningsideer. Da hun brukte et par avklippede strømpebukser istedenfor truser, innså hun at hun var på sporet – for nå satt de hvite buksene hennes så mye bedre. Og faksene hadde jo tross alt spisset Blakelys salgskompetanse.

– Når jeg tenker på mamma og mormor, som ikke hadde de samme mulighetene som jeg har hatt, og på alle de andre kvinnene rundt om i verden som fremdeles ikke har det, våger jeg hva som helst, har Sara Blakely sagt.

Publisert 24.03.2020