Økonomi

Hun ga bort 60 milliarder

Hun er en av heltene og de store filantropene fra 2020: Ifjor ga MacKenzie Scott i stillhet bort nesten 60 milliarder kroner til veldedighet.

MacKenzie Scott
MacKenzie Scott. Foto: Shutterstock

Med disse summene kunne hun ha fått museumsfløyer, universiteter og hjelpesentre oppkalt etter seg, men det virker ikke å være hennes stil. Bidragene er blitt spredt rundt på ulike organisasjoner, og fremfor alt på dem som drives av personer med egne erfaringer fra de områdene de jobber på. Og Scott har knapt stilt noen betingelser til sine sjenerøse bidrag – noen som er ekstremt uvanlig.

Men hvem er hun, da, MacKenzie Scott, kvinnen som høsten 2020 seilte opp i toppen blant verdens rikeste kvinner? 

1. Hun er Amazons første ansatte, og formuen kommer selvfølgelig fra verdens mest lønnsomme skilsmisse – den fra Jeff Bezos. Fire prosent av Amazons aksjer var i 2019 verd 38 milliarder dollar. I dag beregnes hennes private formue å være 68 milliarder dollar.

2. Hun er en belest boknerd som selv har skrevet to kritikerroste romaner: The Testing of Luther Albright, fra 2005, og Traps, fra 2013.

3. Hun er 50 år gammel, mor til fire barn – tre sønner og en datter. MacKenzie og Jeff traff hverandre da de jobbet i det samme finansselskapet på Manhattan på begynnelsen av 90-tallet. De var gift i 25 år.

4. Hun har selv gått på eliteuniversiteter som Princeton, men har kun donert til mindre kjente skoler og studiesteder med mindre bemidlede elever.

5. Hun vet hva penger betyr, og hvordan det er å tape dem. MacKenzie Scott vokste opp i en formuende familie, men da hun var tenåring ble faren etterforsket for bedrageri, og foreldrene hennes gikk personlig konkurs.

Publisert 28.01.2021