Personlig

Hun er filantropiens ukronede dronning

3,8 milliarder dollar til 465 organisasjoner – og det bare siden juni i fjor. Forfatteren og filantropen MacKenzie Scott, som tidligere var gift med Amazon-grunnleggeren Jeff Bezos, vet hvordan man gir bort penger.

MacKenzie Scott
Siden 2019 har MacKenzie Scott skjenket nærmere 9 milliarder dollar til ulike prosjekter og veldedighetsorganisasjoner. Foto: Evan Agostini/Invision/AP, File/TT

Ved parets høyprofilerte skilsmisse for tre år siden fikk MacKenzie Scott 4 prosent av aksjene i e-handelsgiganten som ektemannen grunnla. I november hadde hun en formue på litt over 60 milliarder dollar, og var den tredje rikeste kvinnen i USA, ifølge økonominettstedet Bloombergs milliardærindeks.

Men der mange steinrike mennesker gjør filantropi til et PR-apparat ved å starte organisasjoner, ofte i eget navn, har MacKenzie Scott en mer lavmælt tilnærming. Imidlertid vet hun hvordan pengene skal fordeles, og hun forsømmer seg aldri. Hver mottakerorganisasjon blir nøye gjennomgått av teamet hennes.

Kan gagne flere

Formålet med det siste gullregnet er å «støtte de underrepresenterte fra alle typer grupper», skriver hun i et innlegg på publiseringsplattformen Medium.

MacKenzie Scott bemerker at det er lett å tro at de sårbare i et system eller samfunn kjemper mot hverandre. Men faktisk er det nesten alltid til fordel for andre å hjelpe en gruppe: «Sykkelveier, som er ment å beskytte syklister, påvirker lokale butikker og eiendomsverdien til alle som bor i området ... Arbeidsmarkedet og utdanningsmuligheter for kvinner og jenter fører til global økonomisk vekst», fastslår hun i innlegget.

MacKenzie Scott och Jeff Bezos
Ved skilsmissen fra netthandelsgiganten Amazons gründer Jeff Bezos fikk MacKenzie Scott fire prosent av aksjene i selskapet. De er i dag verdt rundt 60 milliarder dollar. Foto: REUTERS/Danny Moloshok/File Photo /TT

Filosofi går som en rød tråd gjennom MacKenzie Scotts omfattende donasjoner. Organisasjonene hun støtter opererer over hele verden, og jobber med det meste fra helsevesen og utdanning til juridisk rådgivning, boliger, flyktningespørsmål og minoritetsstøtte. Men det er tydelig at hun har et ekstra godt øye til grupper og organisasjoner som ledes av kvinner, og som styres av folk som har sine røtter i området der de opererer. I den siste donasjonsrunden har hun også gitt betydelige summer til Planned Parenthood, familieklinikken i USA som har blitt kritisert av erkekonservative politikere for å utføre aborter.

«Rettferdighet kan bare oppnås når alle har muligheter», skriver hun.

Skrev om en lesehest

På Medium introduserer MacKenzie Scott seg som mor, forfatter og forkjemper. Men hvem er hun, da, kvinnen som kjørte bilen til Seattle i 1994, da ektemannen satt ved siden av henne og finpusset på forretningsplanen til et e-handelsselskap oppkalt etter en elv i Sør-Amerika?

MacKenzie Scott er født i San Francisco, og sies å ha elsket litteratur fra en tidlig alder. Hun skrev sin første «bok», den 142 sider lange The Book Worm (Bokormen) på en stabel med resirkulert papir hun fikk på skolen, som seksåring. Etter hvert ble hun uteksaminert i engelsk ved det gamle Princeton University på østkysten. Der hadde hun blant annet nobelprisvinneren i litteratur, Toni Morrison, som lærer, og etter studiene i 1992 gjorde MacKenzie Scott research for Morrison da hun skrev boken Jazz.

Året etter møtte hun Jeff Bezos mens de begge jobbet i et hedgefond. MacKenzie Scott jobbet der for å finansiere forfatterskapet. Ifølge The New York Times var det Bezos’ høylytte latter hun falt for. De to giftet seg noen måneder senere.

MacKenzie Scott
MacKenzie Scott elsket bøker allerede som barn. Hun har selv skrevet to kritikerroste romaner.

På egne ben

Fire barn, to romaner (i 2005 kom den anerkjente debuten The testing of Luther Albright, og oppfølgeren Traps ble utgitt i 2013) og et startup-eventyr senere, står MacKenzie Scott nå på egne bein – og har giftet seg på nytt med kjemilærer Dan Jewett.

I 2019 meldte hun seg på og ble med i The Giving Pledge, en kampanje lansert av Microsoft-grunnleggeren Bill Gates og forretningsmagnaten Warren Buffett, som går ut på at verdens rikeste mennesker forplikter seg til å gi bort mesteparten av formuen sin. MacKenzie Scott er på god vei; siden 2019 har hun donert nærmere 9 milliarder dollar.

Publisert 26.04.2022