Innovasjon

Hjernen bak covid-vaksinen

Møt en av SARS-CoV-2-vaksinens superstjerner, den 34 år gamle forskeren Kizzmekia Corbett.

Donald Trump rundt i laboratoriet på National Institute of Health
I begynnelsen av mars viste Kizzmekia Corbett, hennes sjef Barney Graham og epidemiologen Anthony Fauci Donald Trump rundt i laboratoriet på National Institute of Health. Foto: Shealah Craighead/White House Photo

Hun er ung, afro-amerikaner og – først og fremst, naturligvis – smart. Og hun har blitt litt av en vaksinesuperstjerne, den 34 år gamle forskeren Kizzmekia ”Kizzy” Corbett fra North Carolina. I mars 2020, da Donald Trump besøkte National Institute of Healths forskere, var det dr. Corbett, spesialist innen viral immunologi, som fortalte om arbeidet med å utvikle en vaksine – og bare to uker senere kunne teamet hennes injisere den første dosen på et menneske. 

Kizzmekia Corbett

”Jeg minnes den dagen i februar, da virussekvensen mRNA-1273 ankom laboratoriet vårt og musene i kjelleren ventet på injeksjonene sine. Da hadde vi innstilt siktet på en første klinisk test i løpet av 100 dager, og vi hadde ingen anelse om at viruset skulle bli en pandemi. Det gikk 66 dager ... Nå, ni måneder senere, etter 76 millioner covid-smittede globalt, kommer det amerikanske folket til å få vaksine. Lives are about to be saved,” skrev Kizzmekia Corbett på sin Instagram-konto.

Vaksinen som Corbett har vært med på å utvikle i samarbeid med legemiddelselskapet Moderna, er det eneste, i tillegg til Pfizers og Astra Zenecas vaksine, som har en virkningsgrad på over 90 prosent. Til TV-kanalen ABC forklarte Kizzmekia Corbett hvordan vaksinen fungerer: 

– Vaksinen lærer kroppen hvordan den skal lete etter viruset ved å i prinsippet bare vise virusets spike-protein. Kroppen sier: ”Åh, vi har sett dette proteinet før. La oss slåss mot det.” Slik fungerer det.

Kizzmekia Corbett beskriver seg selv som: ”Troende. Svart. Fra Sørstatene. Høysensitiv. Jeg er tøff, modig og motebevisst.” Og hun legger til at hun ser på forskningen som en pasjon og meningen med livet – og hennes måte å gi tilbake til verden på. 

Kizzmekia Corbett

Interessen for vitenskap fikk hun som ung, og stipender gjorde det mulig for henne å studere og ta eksamen ved University of Maryland i Baltimore. Kizzmekia Corbett spiller ikke bare en viktig rolle i utviklingen av den livsviktige vaksinen, men også som inspirator.

– Hun skal ikke være en figur som gjemmes bort i kulissene, sier rektoren ved hennes gamle universitet. – Hun må nevnes i skolebøkene. Små jenter over hele verden må få se og forstå hva som er mulig.

Og USAs mest kjente epidemiolog Anthony Fauchi tror at Corbett kan påvirke mange av vaksineskeptikerne, der afroamerikanerne er overrepresentert, og gir henne dessuten en stor del av æren for vaksinen:

– Vaksinen, som vi alle nå venter på å få, ble utviklet av en afroamerikansk kvinne, og det er bare et faktum.    

Foto: Instagram @kizzyphd

Publisert 23.02.2021