Personlig

Hjemme alene 2

2021 er for mange år to med hjemmekontor. Administrerende direktør i PrivatMegleren AS, Grethe Wittenberg Meier, forteller om hvordan de har jobbet det siste året, og spår hvilke varige følger covid-19 får for eiendomsmarkedet.

Grethe Wittenberg Meier
En suksesshistorie. Grethe Wittenberg Meier er administrerende direktør for PrivatMegleren, som er involvert i hele 13 prosent av alle boligsalgene i Norge.

Det var ikke akkurat hogget i stein at Grethe Wittenberg Meier skulle lede den Nordea-eide eiendomsmeglerkjeden PrivatMegleren.

Hun startet å jobbe med kjededrift som trainee i Narvesen. Der kom hun under vingene til konsernsjef og tidligere håndballspiller Harald Tyrdal, som ble en mentor og ga henne den beste «skolen innen lagledelse man kunne drømme om».

Etter å ha steget i gradene, gikk Wittenberg Meiers yrkeskarriere videre til VITA AS og derfra til en direktørstilling i SATS. Den sportsglade haldenseren hadde det som plommen i egget i treningssenterkjeden, og hadde ingen planer om å skifte beite, minst av alt til meglerbransjen, som hun sier at hun trodde var en bransje fylt av oppblåste folk med dyre klokker og fancy biler.

– Dessuten er jeg ikke særlig interessert i eiendom, legger hun til, der hun sitter i eneboligen i Ekebergåsen.

Grethe Wittenberg Meier

Grethe Wittenberg Meier

Karriere: Startet 1988 i Narvesen, der jeg gikk fra å være trainee til personaldirektør i løpet av en tiårsperiode. Senere jobbet som administrerende direktør i Vita, S.A.T.S., Terra Aktiv Eiendomsmegling og nå Privatmegleren.

Utdanning: Handelsøkonom ved Handelsakademiet senere BI, og masterprogram i Strategisk ledelse.

Forbilde: Må si at Nicolay Tangen har imponert meg gjennom ansettelsesprosessen, avkall på mye han har og ikke minst hans fantastiske kunnskap og klokskap.

Leser akkurat: Akkurat ferdig med Den underjordiske jernbanen av Colson Whitehead og er nå mitt i Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug.

Skjult talent: Tror ikke det er noe talent, men det overrasker alltid mange at jeg er veldig glad i å sy og strikke. Strikket min første genser som 5 åring og den var faktisk fin.

 

– Jeg er ikke typen som bruker fritiden min på å scrolle gjennom boligannonser. Jeg har bodd det samme stedet i 27 år, og interiørtrender flyr meg stort sett hus forbi. Jeg er mest opptatt av at hjemmet skal være koselig. Det er OK for meg at sofaen er hullete, så lenge det står rødvin på bordet, sier hun og smiler.

PrivatMeglerens vekst

Skjebnen ville det altså likevel slik at hun tiltrådte som administrerende direktør i PrivatMegleren i 2012. 

– Fordommene mine mot meglere ble straks gjort til skamme. Etter å ha jobbet over åtte år med eiendomsmeglere her i PrivatMegleren, tenker jeg at jeg aldri vil jobbe med noen andre. Jeg føler meg som verdens mest heldige. Meglerne jeg jobber med er utrolig dyktige og blide folk.

PrivatMegleren ble grunnlagt i 2004, og har de siste 17 årene hatt en jevn og formidabel vekst. Da Wittenberg Meier tiltrådte i 2012, hadde de en markedsandel på over 9 prosent. Siden den gang har de jafset i seg stadig nye biter av bransjekaken, og meglerkjeden er i dag involvert i 13 prosent av boligtransaksjonene i Norge. 

– Vi har vokst nesten hvert eneste år siden oppstarten, og vi er den mest lønnsomme kjeden. Vi har også 40 prosent av de dyreste boligene som selges. Det har bestandig vært et satsningsområde for oss å selge de mest attraktive boligene. Vi vil være involvert i de største salgene, for det er gjerne dem som også legges mest merke til.

Grethe Wittenberg Meier
Grethe Wittenberg Meier tror at det kan bli et oppsving for mindre byer som Hamar og Sarpsborg, om flere og flere velger å jobbe hjemmefra i fremtiden.

Når Wittenberg Meier ellers skal oppsummere PrivatMeglerens suksess, nevner hun franchisemodellen, som hun mener har gjort folk i alle ledd mer ansvarlige og resultatorienterte. Dessuten påpeker hun at den høye standarden de har på rekrutteringen av meglere, har vært utslagsgivende.

– Da PrivatMegleren ble grunnlagt, bestemte man seg for at man ikke skulle lyse ut jobber, men heller saumfare bransjen og plukke de beste meglerne med den mest imponerende salgshistorikken. Dette var en genistrek, slik jeg ser det. Ved å håndplukke de beste, ble vi samtidig dem alle vil jobbe for. Det er i dag nokså kjent i bransjen at PrivatMegleren er det øverste steget på bransjestigen, og de nest beste og tredje beste vil jobbe for oss. 

Fortsatt er samtlige av PrivatMeglerens meglere håndplukkede, og Wittenberg Meier sier at hun vet at konkurrentene er «drittlei» av at de snapper opp de beste av de beste.

– Vi ser jo at de har prøvd å etterape modellen vår, men vi har klart å befeste posisjonen vår i bransjen. Snittalderen på meglerne våre er fortsatt høyere enn meglerne til konkurrentene våre. Jeg kan med hånden på hjertet si at de mest erfarne meglerne også har det beste kontaktnettet, hvilket igjen gjør at de får den beste prisen på boligene de selger.

Hjemmeår og prisvekst

Mange spådde at pandemien ville få fatale følge for eiendomssalget, men slik gikk det ikke. Det globale hjemmeåret ga folk rikelig med tid til å søke rundt på nettet etter bolig, og Wittenberg Meiers arbeidsstokk har ikke ligget på latsiden.

Grethe Wittenberg Meier
Erfaring lønner seg. Grethe Wittenberg Meier forteller at snittalderen på medarbeiderne hos PrivatMegleren er høyere enn hos konkurrentene, noe hun ser på som en stor fordel.

– Vi hadde en liten dupp rett etter den første nedstengningen, men det tok seg fort opp, og vi var så heldige i meglerbansjen at vi fikk fortsette å jobbe. I tillegg hjalp det bra på markedet at renten ble satt ned og at folk generelt sett hadde lite annet enn bolig å bruke penger på.

Oppsvinget kom allerede i mai i fjor, og varte i tolv måneder.

– Fra mai 2020 til mai 2021 hadde vi over ti prosent vekst. Isolert sett har det vært en svært god tid for eiendomsbransjen. Selv ukurante boliger har blitt solgt som varmt hvetebrød.

Wittenberg Meier sier at man har sett en utflating i prisveksten den siste tiden, og spår en prisdupp utover pandemiens andre virkeår.

– Det er varslet en renteøkning i september, og jeg tror det vil føre til at markedet synker litt frem mot nyttår. Dessuten er flere faktorer i spill. Mange som har ønsket å skifte bolig, har gjort det nå. I tillegg tror jeg folk nå er lystne på å bruke pengene sine på andre ting, og leve litt igjen. Det blir nok brukt mer penger på ferier og mindre på eiendom etter hvert som ting åpnes igjen, tipper jeg.

Forventningen om et mulig regjeringsskifte til høsten har muligens også ringvirkninger, slik direktøren ser det.

– Vi har hatt en vekst på over 70 prosent på boliger verdt mer enn 15 millioner det siste året. Dette skyldes selvsagt også en lav rente og lavt forbruk, men det er nok også et varsku om at mange posisjonerer seg for et regjeringsskifte og potensielle endringer vedrørende arveavgiften. Jeg tror mange foreldre det siste året har hjulpet barna sine med å investere i de dyreste boligsegmentene.

Grethe Wittenberg Meier
Grethe Wittenberg Meier ser lyst på fremtiden. PrivatMegleren har det siste året hatt en vekst på over 70 prosent på boliger verdt mer enn 15 millioner kroner.

Pandemiens varige følger

Mye har blitt sagt og skrevet om hvordan pandemien vil forandre hvordan vi bor og jobber. Vil vi jobbe mer hjemmefra i fremtiden? Vil i så fall hjemmearbeidet gjøre at folk rømmer fra knøttsmå leiligheter i byen til romslige hus på bygda og i forstedene?

Wittenberg Meier spår at storbyene og pendlerkommunene vil fortsette å være populære i tiden fremover, men sier at man muligens vil se noen varige endringer.

– Det har utvilsomt vært et omstillingsår, der mange ansatte har blitt vant med zoom og andre digitale verktøy. Vi ser også at mange norske bedrifter åpner for at de ansatte kan jobbe hjemmefra to eller tre dager i uken. Dette vil nok føre til at mange nå synes det virker mer attraktivt å ha en bolig på halvveien mellom arbeidssted og fritidsbolig. Kanskje vil småbyer som Hamar og Sarpsborg bli langt mer attraktive. Det er absolutt mulig, men samtidig for tidlig å si noe sikkert om.

Wittenberg Meier har hatt medarbeidersamtaler de siste ukene, og forteller at mange av hennes folk sier at de fortsatt ønsker å ha muligheten til å jobbe hjemmefra. Samtidig vil hun ikke overdrive den mulige effekten.

Grethe Wittenberg Meier
Da Grethe Wittenberg Meier fikk et jobbtilbud fra PrivatMegleren, var hun direktør i SATS og hadde ingen som helst planer om å bytte jobb. Nå kan hun ikke tenke seg noen annen bransje.

– Oslo og de andre storbyene vil fortsatt være attraktive. Etterspørselen er særlig stor etter eneboliger i Oslo, og jeg kan ikke se for meg at det vil endre seg i umiddelbar fremtid.

Trygg eier

PrivatMegleren har i lang tid vært eid av Nordea, og Wittenberg Meier sier at hun aldri har hatt en bedre eier.

– Det er veldig godt å ha en så trygg og solid eier i ryggen. Det gir oss både trygghet og frihet. Særlig glade er vi for at vi har fått bevare vår egenart. Vi er ikke blå som Nordea, men svarte og kobberfargede. Vi har vår egen profil, og vi får nokså uforstyrret drive med det vi er best på.

Hun mener også at meglerbransjen er langt bedre enn sitt kanskje litt frynsete rykte – både for ansatte, kjøpere og selgere.

– Vi har et veldig transparent marked, ettersom nesten alt legges ut på Finn. Dessuten er transaksjonskostnadene lavere i Norge enn i noe annet land i verden. På mange måter er norske kunder heldige. Men aller heldigst er selvsagt de som er på kundelisten til PrivatMegleren, avslutter direktøren med et smil.

Tekst: Fredrik Kalstveit Foto: Anki Grøthe

Publisert 28.07.2021