Personlig

Havfruen

Birgit Liodden har laget et Tinder for gründere som vil redde havet og planeten. Vi bestemte oss for å dykke ned i og finne ut hva som driver en av Norges mest spennende entreprenører.

Birgit Liodden
– Havindustrien må bli fri for utslipp og avfall. Den må bidra til å gjenoppbygge livet og ressursene i havet som en del av forretningsmodellen i fremtiden, sier Birgit LIodden.

Birgit Liodden hoppet av skolen for å bli hestekiropraktor. 20 år senere hoppet hun av en godt betalt jobb i shippingbransjen for å bli gründer. Nå har hun laget en delingsplattform for startups som skal løse havbruks-, energi- og bærekraft-problemer.

Endelig kan den tidligere hestejenta og den selverklærte «shippingsosialisten» sette idealene sine ut i livet med The Ocean Opportunity Lab (TOOL).  TOOL jobber for utslipps- og avfallsfrie havnæringer, med nye modeller som stimulerer sirkulær ressursbruk og bedre utnyttelse av det vi bygger.

Bedriften består av flere digitale plattformer, et stort globalt nettverk og en ombygget gammel vestlandsferge, som har fast plass ved Den Norske Opera og Ballett i Bjørvika.

Birgit Liodden
Birgit Liodden er innlands-hestejenta som begynte med shipping og havredding.

Birgit Liodden (1982)

Gründer og CEO i The Ocean Opportunity Lab. Begynte som assistent og endte som global prosjektleder i Wilhelmsen. Grunnla YoungShip International, ble direktør for shippingmessen Nor-Shipping, og deretter direktør for havrom, bærekraft og kommunikasjon i Oslo Business Region. Og i fjor ble hun nominert på listen over de 100 viktigste kvinnene i shipping i 2019. Hun er også blant annet styreleder i Elbåtforeningen og styremedlem i Miljøstiftelsen Bellona.

Mitt skjulte talent: Jeg er en racer på Donald Duck-språk, og studerte russisk i tre år.

Min rollemodell: Tøffe kvinner (og menn) som tør å brøyte ny mark og gå egne veier – stå for det de tror på også når det koster. Elisabeth Grieg, Rikke Lind, Nina Jensen, Heidi Aven og Anita Krohn Traaseth, og Frederic Hauge for livsverket Bellona. Internasjonalt: Sanjam Gupta, gründer av Maritime SheEO, Inna Bravermann som grunnla Eco WavePower, etter å ha overlevd Tsjernobyl som baby, og har dedikert livet til fornybar energi.

Her er 10 ting du bør vite om Liodden:

1. Driver gründer-dating

– TOOL er et økosystem for å gi gründere som jobber innenfor fornybar energi og havbruk tilgang på de samme fordelene og nettverket som de store internasjonale selskapene har. Det kan være ressurser som pilotkunder, soft funding eller praktisk kompetanse. Våre plattformer matcher behov og ressurser, for å hjelpe gründere til å bli synlige og finne optimal match på partnere og ressurser de trenger gjennom sine ulike faser. Her forteller du hvilke prosjekter du har vært med på sammen med hvem. Hva er det du har av ressurser å tilby, og hvilke trenger du? Den enkleste forklaringen er å si at det er en type Tinder for startups.

2. Tjente penger og reddet flaggermus som barn

– Riding var egentlig for dyrt, og for farlig, til at jeg fikk lov å begynne med det. Men det stoppet ikke meg. Som niåring snek jeg meg bort i stallen på Øvrevoll og begynte å jobbe der for å få lov til å ri. Jeg tok morgenstellet eller leide hestene til løp, og fikk litt penger for det. Det var ingen hjemme som visste om det før det hadde gått halvannet år. Men fra den gangen kjøpte jeg alle klærne mine selv. Samtidig begynte jeg å bli bekymret for planeten; jeg er vel første generasjon Blekkulf. Jeg tok alltid med meg hjem alle mulige slags skadede dyr. Det verste var en flaggermus. Og da jeg begynte å ri, så falt jeg nok alltid for de mest mannevonde og misforståtte hestene.

båten
The Ocean Opportunity Labs håndfaste avdeling holder til på en ombygget ferge, som ligger til kai ved Operaen i Oslo.

3. Ut av skolen, inn i stallen

– Pappaen min var bipolar og ble alvorlig syk da jeg var 11. Så mamma var veldig mye alene med ansvaret for fire barn der en tid. Jeg som var storesøster, ble veldig fort voksen og passet meg mye selv. Samtidig passet jeg heller ikke inn blant de materialistiske jevnaldrende på Bekkestua. Jeg skulket skolen, gikk i stallen og festet med venner fra litt hardere miljøer. Jeg passer ikke så godt inn i et norsk A4-skolesystem. Jeg er utrolig glad i å lære og ekstremt nysgjerrig, men skolesystemet drepte all lærelyst hos meg.  Da jeg var ferdig på ungdomsskolen, måtte jeg komme meg ut hjemmefra og skape en rolig, stabil og robust plattform for meg selv. Så jeg begynte å jobbe på en hestegård oppe under Kolsåstoppen.

4. Ville bli hesteterapeut

– Jeg hadde en plan om å gå på naturbrukslinja og studere til hestekiropraktor i Sverige. Jeg skulle i hvert fall aldri inn i noe sånn businessgreier. Men en vinter falt jeg av og ble hengende fast i bøylen og dratt bortover. Jeg knakk skulderen og fikk et brudd i en nakkevirvel. Det er enormt fysisk krevende å jobbe med dyr på 500 kilo. Jeg skjønte at jeg ikke ville ha sterk nok rygg til det. Jeg har alltid vært ganske flink til å tenke alternativer. Så da begynte jeg i et vikarbyrå som 18-åring for å teste hva jeg skulle bli når jeg ble stor. Og det var den veien som førte til at jeg etter hvert endte i shippingbransjen.

Birgit Liodden
Birgit Liodden styrer TOOL-skuta med et variert mannskap av ansatte, ambassadører og rådgivere over hele verden.

5. Utfordret gutteklubben Startup

– Jeg opplevde det samme jaget, hypen og gutteklubben i oppstartmiljøet som i den mer tradisjonelle shippingbransjen. Det er bare en litt annen klesstil. Så jeg har utfordret startup-miljøet med å si: “Hei, dere snakker om likestilling og mangfold og klima, men hva gjør dere i praksis? Hvordan ser styrene deres ut, ledergruppen, mangfoldet i rekrutteringen?”

Når du bygger noe fra start, så må du jo dytte inn det kulturbærende elementet fra starten. Det kommer ikke av seg selv.

6. Laget verdenskart i lockdown

– Lockdown har gjort at vi har fremskyndet de digitale planene våre. Akkurat nå er vi i ferd med å lansere TOOL Spawn globalt. Vi gjør all vår utvikling som åpne innovasjonsprosjekter sammen med partnerne våre. Det har gitt oss en unik innsikt i kundene og medlemmenes behov. Vi har kunnet komme raskere ut i markedet, og har senket ressursbruk og risiko. TOOL Spawn har verdens første interaktive verdenskart over entreprenører og innovasjonsaktører som driver med hav og fornybar energi.

Birgit Liodden
Shipping-stjernen hoppet av direktør-stolen for å være med å redde havet som grunder.

7. Samler havreddere på ferge

– Vi har to digitale plattformer og en ferge. Den ene plattformen brukes til å holde utstillinger, foredrag, konferanser og seminarer. Der har vi for eksempel et eget messerom for folk over hele verden som driver med elbåter. Den andre plattformen er en åpen markedsplass der du finner andre startups, inkubatorer, innovasjonsklynger og finanspartnere.

Ferga er en fysisk manifestasjon av at vi skal samle folk for å skape løsninger for å redde havet. Hvis du skal bygge endring, må du begynne med noe som er håndgripelig og har en fysisk form. Vi har tatt en gammel utdatert struktur i form av den gamle vestlandsferga og bygget et open office space og en startup-lab for brukerne våre.

8. Glad for å være «shippingsosialist»

– Jeg har ingen eiere eller ledere over meg som kan legge begrensninger for hvor radikale vi skal være. Nå får jeg vist litt mer i praksis det jeg har snakket om når jeg har kalt meg «shippingsosialist». Når du bygger opp ting, skal du jo gjøre det på en måte som er rettferdig for flest mulig. Jeg vil jo at bedriften min skal tjene penger, men det skal ikke bare komme meg til gode. Samfunnet har gitt meg muligheten til å bygge noe, og da er det jo logisk å betale skatt med glede. Jeg synes de pengene blir brukt bra.

Birgit Liodden
– I en vanlig rekrutteringsprosess, hadde søknaden min gått rett ut ved første utsiling. Jeg sluttet på skolen da jeg var 16. Jeg er ikke i nærheten av noen grad, sier Birgit Liodden

9. Arvet gründergenet

– Besteforeldrene mine var gründere og startet et mekanisk verksted med to tomme hender etter krigen. De startet også et eiendomsselskap som jeg måtte overta da faren min ble veldig brått syk av kreft og døde da han var 62 år. Jeg hadde ikke forberedt meg på å ta over tre bedrifter med 20–30 års vedlikeholdsetterslep, og lite penger igjen i kassa. Jeg har fått rydda opp, og etter salget av ett av selskapene, fikk jeg litt penger å spytte inn i TOOL. Det har gjort at jeg har sluppet å ta inn investorer til en lav pris, før vi har fått ting til å skje. Vi åpner kanskje litt opp mot sommeren, men vi er ganske kresne. De må bry seg om havet, de må bry seg om sosial bærekraft og mangfold og likestilling i virksomheten sin.

10. Bygger på bestefars brev

– Bestefaren min hadde skrevet et brev til alle barnebarna med sine tanker om livet. Du må selv ta ansvaret for å finne din plass og din fremtid. Du må jobbe hardt og stå på, skrev han. Han døde i en bilulykke samme dagen som jeg leste det brevet. Jeg har nok vært opptatt av å leve livet mitt på en måte som han og bestemor kunne stått for. Du skal ikke ha fokus på hva du selv skal få ut av det du gjør, men på at du skal bidra til fellesskapet.

Tekst: Per Asbjørn Risnes jr. Foto: Anki Grøthe

Publisert 28.05.2021