Kultur

Girl with Balloon – hva skjedde etterpå?

Hvordan man tjener 220 millioner kroner på et strimlet kunstverk.

Banksy, Love is in the Bin
Banksy, Love is in the Bin, 2018. Courtesy of Sotheby’s.

En av kunsthistoriens mer bisarre hendelser utspilte seg for tre år siden på Sotheby’s i London. Historien er godt kjent. Et av kunstneren Banksys verk, Girl with Balloon, skulle selges på auksjon. Ettersom Banksy var kjent for å kombinere samfunnskritikk med en forbløffende evne til å fange tidsånden, var interessen på topp.

Men i samme sekund som klubben falt, og verket var blitt solgt for 12,5 millioner kroner, gikk en alarmerende lyd gjennom rommet – og lerretet forsvant gjennom rammen på veggen og ble strimlet opp til halvparten av størrelsen i lange hengende remser. 

Der og da ble kunstverket et av verdens mest kjente. På Sotheby’s medførte episoden juridisk hodebry. De hadde beviselig solgt ett verk, men skulle fakturere et annet. 

Banksy, hvis identitet ennå ikke er avslørt, la på sin side ut en film på sosiale medier, der han fortalte hvordan han hadde gått frem og passet samtidig på å avsløre at navnet på det nye verket var Love is in the Bin.

Etter at advokatene hadde sagt sitt, fikk kjøperen spørsmål om hvorvidt han ønsket å heve kjøpet. Den anonyme kjøperen meddelte at han ikke ville trekke seg.

Nylig dukket Love is in the Bin igjen opp på en auksjon. Som strimler, altså? Denne gangen ble det solgt for 220 millioner kroner etter provisjoner – og fortsatt i strimler.

Publisert 01.12.2021