Personlig

Game­changer!

For 20 år siden spilte hun stuepiken Tove i såpeserien Hotel Cæsar. I dag opptrer Kimberly Larsen på en helt annen scene. Som serieentreprenør ønsker hun å demokratisere internett, og hun har nylig hentet inn fire millioner dollar til community-plattformen sin.

Kimberly Larsen
Kimberly Larsen i nye kontorlokaler der IndyRIOT sitter sammen med Melbye Skandinavia.

Det første Kimberly Larsen husker at hun hadde lyst til å bli, var bibliotekar. Det var den viktigste jobben noen kunne ha, sett fra synsvinkelen til et utagerende skilsmissebarn med altfor mye energi.

– Jeg hadde en sånn sterk drive, noe som kan være veldig positivt eller veldig destruktivt. I en lang periode var det mest det siste. Og da kan den driven akselerere deg ekstra fort nedover, sier Kimberly Larsen, om ungdomstiden der hun gravde seg stadig dypere ned i misæren. Hun hoppet av skolen, bodde på ungdomshjem, røykte hasj og heroin og dyttet bort alle som kom for nær.

Og så ble hun gravid.  

Kimberly Larsen er såpestjernen som ble tech-gründer. Hun er skole-drop-outen som nylig hentet ny finansiering til startup-prosjektet IndyRIOT, som hun har etablert sammen med ForgeRock-gründeren Lasse Andresen.

Kimberly Larsen

Kimberly Larsen (41)

Tidligere skuespiller, programleder, tv-produsent. Gründer av frilansnettverket TimeToRIOT og gründer og CEO i community-plattformen IndyRIOT. Selskapet har nå mer enn 30 ansatte og har hentet 4 millioner dollar i to investorrunder, blant annet fra svenske Spintop Ventures.

Mitt forbilde: På TINC, Innovasjon Norge sitt pre-accelerator program i Palo Alto 2016, møtte jeg et menneske jeg ser veldig opp til. Julie Hanna ble utnevnt av Barack Obama til global ambassadør for entreprenørskap, og hun har hele sitt voksne liv jobbet med å demokratisere tilgang, blant annet som styreleder for mikrofinansierings-selskapet KIVA. Måten hun har brukt sin bakgrunn som krigsflyktning som motivasjon til hva slags verden hun ønsker å være med på å skape, er enormt inspirerende.

Mitt skjulte talent: Med mindre det å kunne snakke som Donald Duck teller som talent, tror jeg at jeg er mer en «Jack of All Trades». Jeg er kanskje aller best i å innse hva jeg ikke er flink til, og til å finne de kvalitetene hos andre i stedet.

De to møttes på et Innovasjon Norge-arrangement i San Francisco. Sent på kvelden signerte Andresen på en serviett for at han ville være rådgiver for hennes selskap TimeToRIOT.

Servietten førte til at de to i fjor avslørte at de hadde opprettet et nytt selskap sammen. Det var da Andresens erfaring med identitetsmanagement møtte Larsens erfaring med skalerbare online markedsplasser, at ideen om en plattform for det hun kaller «community first»-kunder. Det vil si organisasjoner og selskaper som ønsker å bygge nettverk som er uavhengige av de store teknologikjempene.

Det er nettopp slike ambisjoner som har vært Kimberlys bensin siden hun var tenåring. Hun har brukt dette som selve Historien om Kimberly. Hun har holdt TEDx-foredrag om hvordan ambisjonene, drømmene og meningsretningen reddet henne fra ungdommens utagering. Hvordan denne lengselen etter mening var det som ga henne de kreftene og den retningen som hun har brukt til å komme seg dit hun er i dag.

– Da jeg fikk sønnen min Patrik, oppdaget jeg verdien av det å ha en purpose, i mangel av et godt norsk ord. En høyere mening, en følelse av å gjøre noe som betyr mer enn deg selv. Det var første gang at jeg kjente på hvor viktig det var å snu den driven min til noe meningsfylt, sier hun.

Du tenkte konkret at nå må jeg ta meg sammen?

– Ja, jeg innså at den eneste måten å gjøre det på var å slutte å synes synd på meg selv.

Kimberly Larsen
Grunder Kimberly Larsen ønsker å demokratisere sosiale nettverk, og gi alle tilgang på sine egne data.

Objektivt sett var det vel synd på deg …

– Jo, men den følelsen var så stor. Den fylte hele identiteten min. Selvmedlidenheten måtte bort for å gjøre plass til andre ting. Som et barn – og store drømmer. Jeg ville ikke bare ha et anstendig liv; jeg ville ha et liv som var fylt med mening, og jeg hadde lyst til å oppnå store, krevende ting. Og da er det ikke plass til en såret og svak identitet på den reisen.

Hvordan ble du kvitt den?

– Jeg tror jeg byttet den ut med ansvar. Jeg måtte begynne å skylde på meg selv hvis jeg ikke fikk til ting. Når du skifter det perspektivet, får du plutselig masse plass og tid i hodet og livet ditt til å finne løsninger i stedet for unnskyldninger. Du kan se etter muligheter i stedet for hindre. Men det skjedde jo ikke over natten.

Fikk du noe profesjonell hjelp?

– Jeg var jo aldri en sånn som ønsket hjelp på den måten, altså. Jeg kjempet jo mot det systemet hele oppveksten. Men nå sitter jeg i styret på et av de ungdomshusene jeg bodde på. Det er fint å se hvor mye hjerte som ligger i det arbeidet.

Vil du si at du klarte deg så bra på tross av eller på grunn av din oppvekst og bakgrunn?

– Jeg tror det er mye fordi. Det at du har hatt såpass mange utfordringer, gjør at du ikke blir slått ned av motgang. For eksempel kunne det å få nei til ferdigfinansiering av det første selskapet mitt fort vært et knusende nederlag. Men for meg var det bare grus i veien. Hvis du skal bygge selskaper som dette, må du tåle å stå i motgang og ta vanskeligheter.

Kimberly Larsen
IndyRIOT dropper julebordet i år. Halvparten av de ansatte samles til julemiddag hos Kimberly i Oslo, mens den andre halvparten markerer julen med co-founder Lasse Andresen.

Bare noen måneder etter at Kimberly Larsen hadde fått barn, og sett ambisjons-lyset, åpnet det seg en ny verden. Hun hadde lenge vridd drømmen fra bibliotekar til skuespiller. En tante som bodde i California, hadde fôret den drømmen med signerte bilder av Tom Cruise og Winona Ryder. Hun hadde vært med i skoleteater og vært innom et teaterkurs. Men som nybakt mor jobbet hun som praktikant i en frisørsalong.

En av frisørkollegene hadde tipset henne om en audition til den nye såpeserien Hotel Cæsar på TV 2.

Hun fikk tilbud om rollen som stuepiken Tove, som var midlertidig stum etter en brann på hotellet.

– Jeg så på et klipp her om dagen der Tove holder på med de gule lappene der hun skriver at hun ikke kan snakke! Fy fader, så tenk deg hvis du faktisk hadde måttet gå rundt med post-it-lapper fordi du ikke kunne snakke. Det er jo helt krise. Men hun begynte jo å snakke etter hvert. Det er det ingen som husker, sier Kimberly, som sluttet etter to år i såpefabrikken. Grunnen til at hun fortsatt blir kjent igjen på gata, er at hun den gangen var 18 år med et lite barn og en fortid som var interessant nok til at folk tipset Se og Hør.

– Jeg ble gjenkjent på et karneval i London, full av hvit sminke. Det er mer interessant enn irriterende.

Kimberly Larsen

Har «Tove» vært en fordel eller ulempe i din videre karriere?
– Det er ikke noe enkelt svar på det. For det har vært mange ting på én gang. Det var jo en introduksjon til en industri som jeg ble mer og mer og mer forelsket i. Et miljø som var veldig åpent for deling. Det åpnet mange, mange muligheter for meg, sier Kimberly, som etter hvert startet TimeToRIOT – en portal som kopler sammen oppdragsgivere og frilansere i kreative yrker.

– Hadde jeg visst hva det skulle innebære, så hadde jeg jo aldri gjort det. Det er 100 % sikkert. Men nå har vi 70 000 brukere over hele verden. Det er en tjeneste der du kan si: Dette har jeg gjort. Dette har jeg lyst til å gjøre mer av. Er det noen som trenger meg? Det er ingen som kommer til å gi deg gi deg noe hvis ikke de vet at du har lyst på det.

Hva er ambisjonen din nå med community-tjenesten IndyRIOT?

– Det jeg ønsker meg nå, er et demokratisert internett. Verden har beveget seg til et sted hvor vi lever utrolig mye online. Alle har behov for tilhørighet, og vi tilhører veldig mange grupper, nettverk og økosystemer. Men samtidig så gjør vi det på en utrolig utrygg måte. Dataene våre blir misbrukt. Verken organisasjoner eller privatpersoner har eierskap til sine egne data, det er det plattformen som tjener penger på.

Kimberly Larsen
Det er gått 20 år siden Kimberly Larsen spilte rollekarakteren Tove. Bare nesepiercingen er igjen.

Og det vil du utfordre Facebook på?

– Hehe, det er jo clickbait-versjonen. Men innenfor de store sosiale mediene kan du jo ikke tilby noe eksklusivt innhold. Du kan ikke beskytte og utvikle ditt eget brand. Vi har bygget et selskap som leverer plattformer til selskaper som vil bygge opp sine egne økosystemer med det verdigrunnlaget som er viktig for dem. Det handler om transparency. Og det handler om tillit. Det er en måte å kunne gi noen alternativer til det som eksisterer i dag, der du eier dine egne data, og du har din egen innsikt.

Men hva ønsker du deg for deg selv, da?

– Nei, det er blitt veldig viktig for meg å føle at det er meningsfylt hvordan jeg bruker dagene mine.

Når føler du det mest meningsfullt?

– Når jeg utgjør en forskjell. For de ansatte ved å bygge en bedrift med gode arbeidsforhold, eller å tilrettelegge muligheter for dem. Eller det å være med på å endre verden til noe litt mer rettferdig. Jeg har aldri hatt penger som motivasjon. Så enda mer enn før er det viktigste at jeg elsker det jeg driver med.

Tekst: Per Asbjørn Risnes Foto: Anki Grøthe

Publisert 03.12.2021