Innovasjon

Flytt inn i fremtiden!

Den danske stjernearkitekten Bjarke Ingels. Film: y2mate.com - Toyota Woven city

Scenen kunne vært hentet ut av en science fiction-film: Den superdesignede lille japanske byen ved foten av Fuji-fjellet er full av forskere og innovatører, som tester ut nye former for roboter, AI og bærekraftige energiløsninger. Alle bygningene har solcellepaneler. Innbyggerne får hjelp av sensorer og robotassistenter til å ta vare på helsen sin og holde de smarte, vakre trehusene ryddige og rene.

Høres det ut som en utopi? Fakta er at dette kjempelaboratoriet, som har fått navnet Woven City (Den vevde byen), er i ferd med å bli virkelighet. Bak satsingen står den japanske bilprodusenten Toyota, og første spadetak tas i 2021.

– Å bygge en hel by fra grunnen av, selv i en så liten skala som her, er en unik mulighet til å utvikle fremtidens teknologi, inklusiv et digitalt system for infrastruktur, sa Toyotas konsernsjef Akio Toyoda nylig, da han lanserte prosjektet på CES-messen i Las Vegas.

Det er tydelig at den japanske konsernsjefen har stilt inn siktet på en fremtid der hans selskap skal gjøre betydelig mer enn å produsere biler.

Woven City er i starten ment å huse rundt 2000 personer, de fleste av dem Toyota-ansatte, pensjonister og gjesteforskere. Selskapet har går gått ut med en åpen invitasjon til potensielle samarbeidspartnere – både bedrifter og akademikere kan søke om å få flytte ditt via en spesiell hjemmeside. 

En av de viktigste nøkkelpersonene er imidlertid allerede om bord: Den danske stjernearkitekten Bjarke Ingels har tegnet den minimalistiske, bærekraftige byen og dens hengende hager og luftige boliger. Veiene er spesialutformet for testing av selvkjørende kjøretøy, men på skissene finnes det også innbydende torg og parker – tilsvarende dem Bjarke Ingels Group har designet for Googles’ hovedkontor i Mountain View i California. Det er tydelig at Ingels, som til og med har tegnet Lego-huset i Billund og kontorbygningen Two World Trade Center i New York (som nå bygges på samme plassen som et av tvillingtårnene stod), står med én fot i fremtiden:

– Om vi kan ta vare på klimaet uten engang å tenke på det, forestill deg da hva vi kan gjøre om vi fokuserer, sa han nylig i et intervju som ble publisert på arkitektnettstedet Arch Daily.

Publisert 24.02.2020