Bærekraft

Flytende på Maldivene

En metropol er i ferd med å stige opp av Det indiske havs turkise vann. Bare ti minutter fra Maldivenes hovedstad Male bygges det en flytende by som, når den er ferdig, får plass til 20 000 mennesker.

flytende by ovenfra
På Maldivene bygges det en ny, flytende by, som landets regjering håper vil bestå selv om havnivået stiger. Bild: © Maldives Floating City

Utformingen av byen ligner, ifølge nyhetssnettstedet CNN, et korallmønster, og består av 5000 flytende enheter, atskilt av kanaler. Her bygges det boliger, restauranter, butikker og skoler. De første øyene skal stå ferdig denne sommeren, og de første beboerne forventes å flytte inn i 2024. Hele byen skal stå ferdig i 2027.

inne i byen
Bild: © Maldives Floating City

Prosjektet kan høres ut som noe hentet fra et eventyr, men konstruksjonen er verken et eksperiment eller en futuristisk visjon. I stedet bør det sees på som en praktisk løsning på problemet med stigende havnivåer forårsaket av klimaendringer og global oppvarming, ifølge Maldivenes regjering og eiendomsutvikleren Dutch Docklands.

palmetre ved stranden
Bild: © Maldives Floating City

Øynasjonen Maldivene, som består av i underkant av 1200 lavtliggende øyer, er blant de landene som er mest sårbare for klimaendringer. Dette er et truet paradis, hvor 80 prosent av landoverflaten er mindre enn én meter over havet.

Publisert 29.07.2022