Innovasjon

Flygende Cadillac

Treg morgentrafikk på vei til jobben? Glem veiene, det er i luften det skjer. General Motors og andre motorgiganter er i gang med små flylignende, eldrevne personkjøretøyer.

cadillac evtol

Flyvende biler har vært en drøm helt siden 1950-tallets tegneseriehefter med romhelten Lyn Gordon. I General Motors tilfelle dreier det seg om en Cadillac-merket eVTOL (som står for electrical vertical take-off and landing), et fremkomstmiddel som kan ta av og lande vertikalt som et helikopter. Det har plass til en person, drives av et 90 kWh-batteri og har en toppfart på 90 km/h. General Motors har ikke avslørt så mye mer enn dette om den dronelignende prototypen, som første gang ble vist frem i februar 2021.

Men de er ikke alene på flybilhimmelen. Amerikanske Archer Aviation har tidligere meddelt at de, sammen med FCA, Fiat Chrysler Automobiles, også er i ferd med å produseren en eVTOl. Hyudai har samarbeidet med Uber om en flyvende taxi som skulle være klar i 2028, men Uber solgte seg ut lenge før take-off. Og hvem ser ikke frem mot til en tur i Aston Martins science fiction-luksuriøse kjøretøy Volante Vision? Det utvikles i et samarbeid mellom blant andre Cranfield Aerospace Solutions og Rolls-Royce. Det er ikke snakk om bilmerket ved samme navn, men om bedriften som står bak mange av de turbinene vi ser på moderne fly. 

Publisert 23.02.2021