Innovasjon

En rask omstilling redder bedrifter – og samfunnet

Formel 1-staller og støvsugerfabrikker – listen er lang over bedrifter som nå legger om produksjonen for å hjelpe både seg selv og samfunnet i den pågående krisen. Vi har tatt en titt på noen innovative eksempler verden rundt.

Foto: Mackmyra og Shutterstock

1. England: Smart ingeniørkunst

Den britiske elektronikkbedriften Dyson, som produserer alt fra støvsugere til hårfønere og luftrensere, har midt under krisen omstilt seg, og har på oppdrag fra regjeringen produsert 10 000 respiratorer. Et annet spennende samarbeid har oppstått mellom ingeniørene ved UCL, universitetet i London, som sammen med Mercedes’ Formel 1-avdeling på mindre enn ti dager laget en maskin som gjør det lettere å puste for covid-19-pasienter. I løpet av en måned produserte de 10 000 maskiner og gjorde dem tilgjengelig for pasientene som virkelig trenger dem.

2. Sverige: Fra sprit til håndsprit

Absolut vodka og Mackmyra er to fremgangsrike svenske spritprodusenter, som raskt innså at de kunne snu seg rundt og lage håndsprit. Salget av alkohol har absolutt vært bra under krisen, men Mackmyra har store deler av utsalget sitt i mindre butikker utenlands, og alle planlagte whiskey-eventer rundt om i Europa ble avlyst. Sammen med Swedish Tonic har de etablert Handhjälpen, der de selger håndsprit rimelig til sykehjem og omsorgsboliger. Et annet alternativ er å gjøre som London-destilleriet 58 Gin, som i en lekker designflaske markedsfører en ”luksuriøs håndsprit”: Hand gin’itizer.    

3. Franrike: Luksuriøst tilbehør

Det franske luksuskonglomeratet LVMH har tatt i bruk sine fabrikker, der parfymer for Christian Dior, Guerlain og Givenchy produseres, til å lage et velduftende desinfiseringsmiddel. Til og med motehuset Chanel har sydd ansiktsmasker i sine fabrikker i stedet for klassiske dresser.

4. Japan: Visirer i raskt tempo

Mange er de bedriftene som raskt har kunnet omstille seg og produsere visirer. Det kanskje mest storskala eksempelet er elektronikkjempen Sharp, som benytter sine maskiner for LCD-skjermer til å lage 150 000 plastvisirer per dag.

5. USA: Mat fra selvkjørende biler

Når 90 prosent av innbyggerne i byen Irvine i California unngår å besøke matbutikker, blir presset stort på e-handelsplattformene for å kunne greie å levere. Derfor har ti av byens taxier (Hyundai) blitt utrustet med selvkjørende teknologi fra kinesiske Pony Al. Nå frakter disse drosjene leveranser av mat og pakker direkte hjem til kundene.

Publisert 26.05.2020