Innovasjon

Diamantbatterier kan vare i tusenvis av år

Den enes skrot, den andres skatt ... Det lyder kanskje for godt til å være sant, men NDB Technology i San Francisco mener de har løst to av samtidens største problemer: Hvor skal vi lagre det livsfarlige atomavfallet, og hvordan skal vi lade batteriene våre?

Diamant
Foto: Shutterstock

Selskapet eksperimenterer med å gjøre om atomavfall til radioaktivt C-14 og å fremstille diamanter som produserer energi i stedet for å bare lagre den. Tanken er at en radioaktiv diamant skal være omgitt av andre industriproduserte diamanter og omdanne strålingen til elektrisitet.  

Som alle vet, er radioaktivt avfall giftig, og det tar mange tusen år å bryte ned. Batteriet produseres av reaktordeler som er blitt radioaktive i kjernekraftanlegg, men med den nye metoden kapsles strålingen inn og batteriet blir ufarlig. Ifølge IAEA, Det internasjonale atomenergibyrået, kan ”kjernen i en typisk grafittmoderert reaktor inneholde 2000 tonn grafitt”. Grafitten inneholder C-14 radonisotoper – det samme radonisotopet som brukes av arkeologer for karbondatering, og det er denne kraften som har vekket NDBs interesse. 

Det hevdes altså at de har lyktes med å utvikle grafitten til et selvgående batteri som kan holde i tusenvis av år – og dette er et betydelig løft for en hvilken som helst smarttelefon eller elbil. Batteriet produseres av to typer nano-diamanter, noe som gjør det kollisjonssikkert i biler eller andre bevegelige gjenstander. Selskapet sier også at batteriet avgir midre stråling enn menneskekroppen.

NDB regner med å ha en kommersiell versjon av batterier – tenk AA og AAA – med lav effekt på markedet om noen år, fulgt av en kraftfull versjon om cirka fem år. Om alt går etter planen, kan teknologien være et stort steg fremover, og for en lav kostnad gi langsiktig energi til all verdens elektronikk og kjøretøyer. For som selskapet sier:

– Vi starter på nano-nivå, men planen er å besørge batterier til både lokomotiver og satellitter.

Publisert 28.01.2021