Økonomi

Dette skjer i 2021

2021 ... Det er en passende symbolikk i at året som nå ligger foran oss, er det tjueførste året i dette århundret. Tallet 21 har som kjent alltid vært forbundet med spill, spenning og risiko – og tidene føles nok mer usikre enn de har vært på lenge. The Economist har laget en liste over 9 trender og tendenser for det nye året.

1. Vaksinekampen. Når vaksinen blir tilgjengelige i større mengder, vil det omfattende arbeidet med å utvikle dem gå over i en ny fase – hvordan de skal fordeles. Vaksinediplomati, budgivning og kamp på kniven. Og når vaksinen tilbys, hvor mange vil nekte å ta den?

2. Gjenoppretting, eller? Når økonomien tar seg opp igjen etter pandemien, blir det en variabel gjenoppretting. Lokale opp- og nedganger kommer og går – og regjeringer svinger fra å gi næringslivet kunstig åndedrett til å hjelpe mennesker som har mistet jobbene sine. Kløften mellom sterke og svake bedrifter risikerer å bli større.    

3. Verdensorden. Hvor mye kommer Joe Biden, som er nyinstallert i Det hvite hus, til å kunne lappe på en verdensorden i oppløsning? Parisavtalen om klimaet og Iran-avtalen om kjernekraften er selvsagte å begynne med, men problemene oppstod før Donald Trump, og kommer fortsatt til å være der etter Joe Biden.

4. På hvem sin side? Hvordan vil USAs handelskrig med Kina utvikle seg med en ny ledelse i Det hvite hus? Uansett kommer nok mange land, ikke minst i Afrika og Sørøst-Asia, til å gjøre sitt beste for å slippe å velge side.

5. Nye tech-adferder. 2020 ble det året da pandemien tvang oss til alt fra Zoom-møter og netthandel til hjemmekontor og fjernundervisning. I 2021 blir det tydeligere hvilke forandringer vi kommer til å holde fast ved.

6. En mindre verden. Turismen krymper og endrer form – hjemmeferie vil fremdeles være tingen. Flyselskaper, hotellkjeder og flyprodusenter vil fortsatt få det tøft, selv om det kan anes en lysning frem mot sommeren.

7. Positivt for klimaet.  Pandemien har vist at verden kan samle krefter når det virkelig trengs. Dette vil også vise seg i fremtiden med globale, grønne gjenopprettingsplaner og reduserte utslipp. 

8. Dakapo. 2021 blir déjà vu-året, et andre forsøk på å få til 2020. FNs klimatoppmøte, OL, Melodi Grand Prix, Verdensutstillingen i Dubai og mange andre politiske og kommersieller eventer og sportsarrangementer vil gjøre sitt beste ett år senere enn planlagt. 

9. En vekkerklokke. Forskere og analytikere som har advart mot faren ved en pandemi i flere år, kommer til å prøve å få beslutningstagere til å ta andre forsømte risikoer som antibiotikaresistens og kjernekraftsterrorisme mer seriøst.

Kilde: The Economist

Publisert 06.01.2021