Kultur

Dette googlet verden i fjor

Kongelige skandaler, cricket, Bernie Sanders votter og Afghanistan var noen av de tingene vi ville vite mer om i fjor.

En kvinne googler med en lap top i kneet
Foto: Shutterstock

Lenge leve listene. Tradisjonen tro oppsummerer selv Google årets søk, og har listet opp hva vi lurte på, hvem vi var nysgjerrige på og alt vi ellers gjorde. Takk for det! Dette ble en utmerket oppsummering av året og underholdende lesning.*

Ikke helt uventet topper en viss pandemi søkene våre: Hvordan får jeg koronapass, hvor kan jeg vaksinere meg, hva er en PCR-test? 

I Europa toppet fotball-EM søkene innen sport – og danske Christian Eriksen som kollapset under en kamp, ble verdens mest søkte idrettsnavn. Globalt var det allikevel flere søk på cricket: India–Australia og India–England var aller mest populært.

Alec Baldwin var verdens mest googlete person. Oppskriften på birria tacos og tiktokpasta var noe mange fikk lyst på etter at rettene gikk viralt på sosiale medier. Seriesugne over hele verden ville vite mer om Squidgame, og Afghanistan var det mest googlete landet. Og når vi ikke hadde noe annet for oss, søkte vi etter IPL (hårfjerning med laser).

Googelsøk globalt
januar–oktober 2021

Januar

Doomscrolling (å glede seg over negative nyheter) søktes det rekordmye på, likesom affirmasjoner og ikke minst Bernie Sanders votter, som ble en global meme-rakett. Søk på mittens + memes.

Medisinsk ansiktsmaske og strikkede votter på et barns leketøy.
Foto: Shutterstock

Februar

Store strømbrudd i USA og Pakistan førte til at søkene på power outage økte med 5000 prosent.

Mars

En kongelig skandale! Meghan og Harrys møte med Oprah ble det mest googlete intervjuet noensinne. Suezkanalen har heller aldri vært like spennende som i mars 2021.

April

India har en stor befolkning, og cricket-ligaen er BIG News. Arun Jaitley Stadium ble googlet mange millioner ganger i slutten av april.

Mai

Tid for konkurranser. Googelsøket Miss Universe Mexico winner økte med 3450 prosent, og Eurovision ble søkt opp 3 ganger oftere enn American Idol.

Eurovision Song Contest. På scenen Maneskin
Foto: Ben Houdijk / Shutterstock

Juni

Fotball-EM startet, og Englands lag var det mest googlete.

Juli

Oversvømmelse og skogbrann økte i antall søk i juli, og mange tastet inn hvor mange ganger har Italia vunnet fotball-EM? Byen som googlet staycation aller mest var Hongkong.

August

How to help Afghanistan ble et nytt søk. Skatepark er aldri blitt googlet like mye de siste fem årene som i august.

Afghanistan. En far og barna hans venter på hjelp i flyktningleir
Foto: Amors photos / Shutterstock

September

Vulkaninteressen ble tredoblet, og Sveits var det landet der flest søkte på likekjønnede ekteskap.

Oktober

Is climate change caused by humans og how does eating less meat help climate change var rekordstore søk i Storbritannia i oktober.

November og desember

Søkeordene er foreløpig ikke blitt sluppet, men nye restriksjoner og covidpass har naturlig nok lave odds. Tør vi også å tippe på Britney Spears?

*Her kan du søke etter ulike lands resultater.

Publisert 03.01.2022