Innovasjon

Bo på hotell i verdens­rommet

Når du har haket av alt annet på bucketlisten din: Book tidenes lengste weekend-reise.

Drømmer du om å nippe til en cocktail mens du betrakter den blå jordkloden på avstand gjennom et panoramavindu? Dette kan bli virkelighet før du aner. Om alt går som planlagt, åpner historiens første romhotell, Voyager Station, i 2027.

Sjefarkitekt Tim Alatorres visjon er at verdensrommet etter hvert skal være et alternativ for reisehungrige på lik linje med et eksklusivt cruise eller kanskje en tur til Disneyland. Voyager Station skal føles som et luksushotell, og slett ikke fremstå som noe ”sterilt tatt ut av en science fiction-film”, sier han til designtidsskriftet Dezeen.

Alatorres fantasieggende hotell er sirkelformet med barer, restauranter og et treningssenter som kan gjøres om til konsertlokale med plass til 440 gjester. Hotellet er tenkt å sveve i en bane 200 mil over jordoverflaten, og skal rotere en anelse raskere enn sekundviseren på en klokke. Dette for å skape en sentrifugalkraft som for den besøkende minner om jordens gravitasjon (men, forsikrer arkitekten, uten at man blir svimmel).

Høres det helt sprøtt ut? Ja, muligens, men Alatorre og hans kolleger er ikke alene. Så vel superentreprenøren Elon Musk som nettbutikken Amazons grunnlegger Jeff Bezos har siktet innstilt mot verdensrommet, og da spesielt på kolonisering av Månen og Mars. Kina, Israel og De forente arabiske emirater investerer også i avanserte satsinger i verdensrommet.

Bak romhotellprosjektet står amerikanske Gateway Foundation, som har som et uttalt mål å bygge verdens første havn i verdensrommet, samt rombyggerselskapet Orbital Assembly Corporation. Deres representanter hevder at det er realistisk å åpne hotellet i 2027, så lenge de får tilgang på neste generasjons solide transportraketter. Dette siden hotellets moduler skal bygges på jorden, fraktes av gårde og siden settes sammen i verdensrommet.

Bilder: Voyager Station

Publisert 28.04.2021