Innovasjon

Bjarke Ingels tegner hus til månen

Den danske mesterarkitekten Bjarke Ingels og hans byrå BIG sikter høyt – bokstavelig talt mot rommet. Sammen med Icon, som er utviklere av avansert konstruksjonsteknologi, og SEArch+, som utvikler arkitektur for romliv, har BIG et samarbeid med NASA om en fremtidig base på månen. Det nye bomiljøet har fått navnet Project Olympus, og er menneskehetens første utenomjordiske, permanente byggeprosjekt. Det legges ned mye arbeid i robuste strukturer som skal tåle varme, kulde, stråling og små meteoritter, men også i månestasjonens form.

Bjarke Ingels

– På dansk og flere andre språk sier vi jo formgivning, og det betyr bokstavelig talt å gi en form til noe som ennå ikke har noen form, sier Bjarke Ingels. – Det blir fundamentalt når vi begynner å forestille oss hvordan vi skal bygge og leve i helt nye verdener. Sammen med Icon flytter vi grensene og bryter ny mark – både materielt, teknologisk og miljømessig. Og svaret på utfordringene våre på jorden kan godt tenkes å finnes på månen.

I samarbeid med NASAs Marshall Space Flight Center i Huntsville, Alabama, skal Icon teste materialer som minner om månejord. Testene skal siden være veivisere for designen og utviklingen av prototyper på et byggsystem som med 3D-skrivere kan skrive ut infrastruktur på månen.

Ikke ukomplisert, men utenomjordisk spennende ...    

Publisert 26.10.2020