Bærekraft

Bjarke Ingels tegner en 5-millionersby i ørkenen

Telosa er byen som virker å være direkte hentet fra en science fiction-film. Nå skal den bygges fra scratch og bli verdens mest miljøvennlige.

Telosa. Rendering: BIG
Telosa. Bilde: BIG

Ingenting ser ut til å kunne stoppe den danske stjernearkitekten Bjarke Ingels – eller hans store ideer. Etter romstasjonen på Mars og månen tegner han nå 5-millionersbyen Telosa. Den skal bygges fra scratch i den amerikanske ørkenen, og oppdragsgiveren er entreprenøren og investoren Marc Lore med bakgrunn fra Walmart. 

Telosa. Rendering: BIG
Telosa. Bilde: BIG

Visjonen er ”en ny global standard for byliv som skal utvikle menneskenes potensial og bli et forbilde for kommende generasjoner”, skriver de i en uttalelse. Tanken er at Telosa skal ha 50 000 innbyggere i 2030 og 5 millioner i 2060. Realistisk eller ei, byen er ment å bli verdens mest miljøvennlige med tanke på materialer, transporter og el- og vannforsyning. Det siste kan bli et problem i forhold til at de har sett for seg en uutnyttet plass i ørkenen ”ett eller annet sted vest i USA” og på offentlig jord. 

Bjarke ingels

Bjarke Ingels

Gjør: Har siden 2006 drevet arkitektkontoret Bjarke Ingels Group (Big).

Et utvalg prosjekter: Københavns havnebad på Islands Brygge, 2003. VM-huset i Ørestad, 2005. Aqua Center i Odense, 2009. National Library i Astana, Kazakhstan, 2009. Nytt hovedkvarter for Google i Mountain View, California, 2015. Via 57 West i New York, 2016.

Utmerkelser: Wall Street Journal utnevnte ham i 2011 til Innovator of the Year. I 2016 listet Time ham som en av samtidens 100 mest innflytelserike personer.

– Hvilken teknologi og hvilke innovasjoner kan vi benytte oss av når vi bygger byen fra grunnen? spør Bjarke Ingels seg. Tenk bare på hva som er mulig med nye byggematerialer, selvgående kjøretøyer, el-fly og at alt kan forflyttes til under jorden.

Ingels er ispirert av hagebyer, et byplanleggingsbegrep fra slutten av 1800-tallet, og ser for seg ulike typer hus som er ”tilgjengelig for alle”. I midten av byen skal det bygges en stor grønn park og et høyt tårn, som skal kalles Equitism (med sikte på rettferdighet og rimelighet) med utsikt over hele herligheten.

Publisert 24.09.2021