Kultur

Bill Gates 5 beste tips for hengekøya

Fra Barack Obamas selvbiografi til en gigantbedrifts sammenbrudd – her er sommerbøkene du ikke må gå glipp av.

Bill Gates

Si meg hva du har på nattbordet, og jeg skal si deg hvem du er. Flere og flere verdensledere deler sine boktips – blant dem USAs eks-president Barack Obama, Australias tidligere statsminister Julia Gillard og Indias statsminister Narendra Modi. Microsoft-grunnleggeren, filantropen og verdens fjerde rikeste mann Bill Gates er ikke dårligere.   

De siste ukene er det først og fremst hans skilsmisse fra Melinda Gates – etter 27 års ekteskap – som har skapt overskrifter. Men på sin egen blogg skriver Gates om sitt arbeid med å få bukt med covidpandemien – samt at han deler fem boktips for sommeren (og etterlyser nye, ettersom han alltid er ”på jakt etter anbefalinger”).

Slik ser Gates’ leseliste ut for sommeren 2021:

Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric av Thomas Gryta og Ted Mann. Hvordan kan et så stort og fremgangsrikt selskap som General Electric mislykkes? Dette spørsmålet har Bill Gates fundert på i flere år, og i boken Lights Out mener han å ha funnet iallfall noen av svarene. Gates synes at boken er så inspirerende at han anbefaler den til alle som innehar en eller annen form for lederrolle, uansett størrelse på bedriften, å lese den.


Under a White Sky: The Nature of the Future av Elizabeth Kolbert. På bloggen sin Gates Notes forteller Bill Gates om en problemstilling som i lys av koronapandemien har tatt opp en del mer av tiden hans: Menneskehetens kompliserte relasjon til naturen, og hvordan vi skal unngå en klimakatastrofe. I boken Under a White Sky fremhever Kolbert en rekke eksempler på hvordan menneskene manipulerer naturen, fra geneksperimenter til geovitenskap. Dette er et emne som fascinerer Gates.


A Promised Land av Barack Obama. Bill Gates har alltid vært interessert i historie, og ikke minst når amerikanske presidenter er involvert. Så hyller han også den første delen av Barack Obamas selvbiografi, der vi får følge ekspresidenten på veien til Det hvite hus, og siden frem til den dramatiske amerikanske ekspedisjonen inn i Pakistan, der en spesialstyrke drepte Osama bin Laden. Men Gates løfter også frem Barack Obamas evne til å levendegjøre hvor ensomt og isolert det kan være for den som tar de avgjørende beslutningene, på toppen. Vi kan jo anta at Gates til en viss grad kjenner seg igjen i dette. 


The Overstory av Richard Powers. Selv for en bokorm som Bill Gates, er denne romanen noe av det mest annerledes han har gitt seg i kast med. I boken følger vi ni personer mens de undersøker hvilken relasjon de har til trær. Gates tilstår at han ble så rørt av deres pasjon og engasjement at da han var ferdig med å lese, kjente han på en sterk følelse for å lære seg mer om trær.


An Elegante Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives av Matt Richtel. Boken ble skrevet før pandemien, men den er uansett et verdifullt bidrag til å forstå det menneskelige immunsystemet og hva som kreves for å kunne stoppe covid-19. Handlingen kretser rundt fire pasienter, som hver og en tvinges til å håndtere problemer med immunforsvaret sitt. Boken er ikke noe for den som lider en smule hypokonderi, men Gates selv er dypt fascinert av vitenskapen rundt immunitet.


Porträttfoto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.

Publisert 24.06.2021