Økonomi

Asjkhabad: Verdens dyreste by

Ordene ”eksklusiv livsstil” leder tankene umiddelbart til byer som Paris, London, New York og Dubai. Eller?

TURKMENISTAN, ASHGABAT

Faktum er at disse verdensmetropolene må se seg slått av det isolerte landet Turkmenistans hovedstad Asjkhabad på listen over de dyreste byene å leve i.

Den oppsiktsvekkende førsteplassen på den årlige Mercer Cost of Living Survey skyldes at i Turkmenistan herjer det hyperinflasjon og matmangel, hvilket gjør det dyrere å bo der. Og diktatoren Gurbanguly Berdymukhamedovs lederskap ser ikke ut til å gjøre saken bedre: Det siste året har han først og fremst blitt omtalt for sine nærmestes storeslem i senatorvalget (i dette landet er all opposisjon forbudt) og for sin intense kjærlighet til hunderasen turkmensk alabai – som har fått sin egen nasjonaldag og en statue i gull i Asjkhabad.

Ashgabat, Turkmenistan
Ashgabat, Turkmenistan
TURKMENISTAN, ASHGABAT
Ashgabat, Turkmenistan
Turkmenistan, Ashgabat
Turkmenistan, Ashgabat
Turkmenistan, Ashgabat
Ashgabat, Turkmenistan

Mercers liste omfatter 209 byer. For å fastslå hvor det er dyrt respektive billig for internasjonal arbeidskraft å bo, ses det på en rekke parametre som husleie, matvarepriser, transportmuligheter og sikkerhet. Og ettersom Mercer er et amerikansk konsulentselskap, teller selv mulighetene for å kunne få tak i et par klassiske blå jeans eller en hamburger med på rankingen.

Asjkhabad har selskap på toppen av fjorårets nr. 1, Hongkong, som nå ligger på andreplass. Deretter følger Libanons hovedstad Beirut, som har klatret hele 42 plasseringer, samt Japans hovedstad Tokyo og den sveitsiske finansbyen Zürich. 

Stork -fontenen på Amagertorv, København
Amagertorv, København

Blant de nordiske byene anses København å være dyrest å leve i. Den danske hovedstaden ligger på 16. plass. Oslo og Helsingfors kvalifiserer til 55. og 56. plass, mens Stockholm ligger på 72. I den svenske hovedstaden må det imidlertid ha inntruffet noen reale prisøkninger, for i fjor lå Stockholm på 133. plass.

Foto: Shutterstock

Publisert 03.08.2021